İran'daki mumya Rıza Şah'a mı ait ? Şok edici detaylar...

İran'daki mumya Rıza Şah'a mı ait ? Şok edici detaylar...

İran'da Tahran yakınlarında bir mumya bulundu. 1925-1941 yılları arasında yönetimde olan Şah Rıza Pehlevi'nin ailesi, bulunan mumyanın büyük olasılıkla Pehlevi'ye ait olduğunu düşündüklerini söyledi.

Pazartesi günü inşaat sırasında İran'da Tahran'ın güneyindeki Şah Rey'deki bir türbede bir mumya bulundu. Bulunan mumyanın büyük ihtimalle Rıza Şah olduğu düşünülüyor.
1979 devriminde Pehlevi'nin Şah Rey'deki mezarı tahribe uğramıştı. Fakar mezardan çıkarılan mumya hiçbir şekilde bulunamamıştı. 
Olayla ilgili bir açıklama Rıza Şah Pehlevi'nin ABD'de yaşayan torunundan geldi. Pehlevi'nin torunu bu mumyanın büyük ihtimalle dedesine ait olduğunu söyledi.

 

Dedesinin adını taşıyan Rıza Pehlevi, olayın aydınlatılması için Twitter üzerinden İran yetkililerine seslendi. Pehlevi çağrısında, güvenilir tıp uzmanlarının mumyayı incelemesini ve inceleme sonrası mumyanın uygun şekilde gömülmesini istedi.
Konuya ilişkin Tahran Kültürel Miras Komitesi Başkanı da yapılan değerlendirmeleri dikkate aldıklarını söyleyerek, mumyanın Rıza Şah Pehlevi'ye ait olabileceği  ihtimali üzerinde durduklarını belirtti. 


RIZA ŞAH HAKKINDA 

tarihte-bugun-son-iran-sah-siyasetcafe.jpg
Askeri bir lider olarak da bilinen Rıza Şah, 1921'de ülkede bir darbe gerçekleştirmesi sonucu 1925'te İran'ın başına geçmiştir. Pehlevi Hanedanlığı dönemini başlatmıştır. 
İran'ı modernize etmek amacıyla birçok reforma imza atan Pehlevi, muhalefet olan gruplar tarafından insan hakları ihlalleri ve dini karşısına almakla suçlanmıştır. Pehlevi'nin o dönemlerde, Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirdiği bilinmektedir. 
1944 yılında, sürgün yaşamını sürdürdüğü Güney Afrika'da hayatını kaybetmiştir.
Ölümünün ardından cenazesi Mısır'da mumyalanmıştır. Yıllar sonra İran'a defnedilen cenazesi 1979 devrimi sırasında tahrip edilmiştir.

siyasetcafe.com 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.