İsrail S-400’lere kafa tuttu, tehlikeli tatbikat

İsrail S-400’lere kafa tuttu, tehlikeli tatbikat

İsrail’in F-35’lerile gerçekleştirdiği tatbikatta S-400’lere karşı operasyon becerisi senaryolarını denemesi dikkat çekti.

İsrail ilk defa F-35’lerin kullanıldığı kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta F-35 uçaklarının Rusya’nın S-300 ve S-400 savunma sistemlerine karşı becerisini test eden senaryolar denendi.

İsrail Hava Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği tatbikat birçok cephede meydana gelecek savaş senaryoları için planlandı.

Tatbikatta ilk kez F-35'ler de kapsamlı olarak kullanılırken, tatbikata savaş uçakları, helikopterler, kargo uçakları, insansız hava araçları, hava savunma üniteleri ve kara destek kuvvetleri katıldı.

LÜBNAN, SURİYE, GAZZE SENARYOSU

Tatbikatın senaryosunda İsrail'in Lübnan,Suriye ve Gazze’de eş zamanlı savaşması durumunda yaşanabilecekler değerlendirildi.

İsrail'in Suriye'ye peş peşe hava saldırıları düzenleyerek bölgedeki "İran hedeflerini" vurduğu ve Ortadoğu'da gerilimi yükselttiği biliniyor.

Suriye hava savunmasının İsrail'e verdiği karşılıksa İsrail tarafından "saldırganlık" olarak tanımlanıyor.

 

israilden-f-35-tatbikati-min.jpg

S-300 VE S-400’LERE KARŞI HAZIRLIK

Tatbikatta dikkat çeken başka bir noktaysa Rusya'nın S-300 ve S-400 hava savunma sistemlerine dair senaryoların tatbikata dahiline alınması oldu.

İsrail'in Suriye'deki S-300'lerden rahatsızlık duyduğu ve bu sistemleri imha etmek için aralarında kara operasyonu, dijital saldırı ve sabotajın da bulunduğu pek çok seçeneği değerlendirdiği biliniyor.

İsrail'in "savaş hazırlığı" yaptığı Gazze, Lübnan ve Suriye'de S-400 sistemi bulunmazken, S-300'lerin aktarımı sırasında da İsrail'le Rusya arasında büyük gerilim yaşanmıştı.

 

YUNANİSTAN VE UKRAYNA’DAN İSRAİLE DESTEK

İsrail'in Suriye hava savunmasını aşma çabalarına en büyük desteğin ABD'nin ardından Ukrayna ve Yunanistan'dan geldiği biliniyor.

ABD ve İsrail heyetleri, Ukrayna'yla görüşerek S-300'lere karşı eğitim alırken, İsrail Hava Kuvvetleri'nin uzun süredir Yunanistan'la yaptığı ortak tatbikatlarda da S-300'lere karşı hazırlandığı biliniyor.

İsrailli yetkililer, F-35'lerin üstlenebildiği rollerin çeşitliliği sebebiyle İsrail'e yeni avantajlar sağladığını öne sürüyor. İsrail'in Yunanistan'da katıldığı tatbikatlarda S-300'lere karşı F-15 uçakları kullandığı söyleniyordu. Son yapılan tatbikat, F-35'lerin denenmesi açısından bir ilk oldu.

ENERJİ ORTAKLIĞINDAN ASKERİ ORTAKLIĞA

İsrail'in Kıbrıs ve Yunanistan'la Doğu Akdeniz'de geliştirdiği enerji ortaklığı giderek askeri ortaklığa da dönüşüyor.

Yunanistan Başbakanı Çipras, Yunanistan-Kıbrıs-İsrail ortaklığının Akdeniz'i "barış denizi" yapacağını öne sürerken, karşılıklı "güvenlik işbirliği" anlaşmaları ve ortak tatbikatlarla birlikte "savaş hazırlığının" yoğunlaştığı görülüyor.

Tatbikatta S-300'lerin yanı sıra S-400'lerin de senaryolara dahil edilmesi, Türkiye'nin Rus hava savunma sistemini Doğu Akdeniz için aldığı iddiaları ve Yunanistan'ın İsrail'le işbirliğiyle birlikte değerlendirildiğinde anlam kazanıyor.

Netanyahu: Tahrip gücümüzü sınamaya kalkmayın

Tatbikata katılan Başbakan Benyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, "ordunun karşılık verme gücü ve hazırlığı ile komutan ve askerlerin muharebe ruhundan ve özellikle de tahrip gücünden çok etkilendiğini" dile getirerek "Düşmanlarımıza sesleniyorum: Ordumuz çok büyük bir tahrip gücüne sahip. Bizi sınamaya kalkmayın" mesajı verdi.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.