İsrail'den sabaha karşı korkunç saldırı! Refah'ı vurdu, 100'den fazla can kaybı var

İsrail'den sabaha karşı korkunç saldırı! Refah'ı vurdu, 100'den fazla can kaybı var

Ekim ayından beri İsrail, Ekim ayından bu yana Filistin halkına yönelik saldırılar düzenliyor. Bu sabaha karşı İsrail, Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine de bir saldırı düzenledi. 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

İsrail’in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100’den fazla kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, Refah'taki hastane yetkilileri, İsrail’in, Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100’den fazla kişinin öldürüldüğünü, yaralanan yüzlerce kişinin hastanelere ulaştığını belirtti.

Filistin Kızılayı da İsrail saldırılarının Refah şehir merkezinde yoğunlaştığını ve saldırılarda sivillerin evlerinin de hedef alındığını duyurdu.

Kuveyt Hastanesi Müdürü Suhayb el-Hıms ise hastanenin çok tehlikeli durumdaki yaralılarla dolu olduğunu, yeterli ilaç ve serum bulunmadığını ifade etti.

Yerel kaynaklar, savaş uçaklarının, yoğun topçu atışı ve savaş gemilerinin denizden yoğun ateşiyle eş zamanlı olarak yaklaşık 40 hava saldırısı düzenlediğini, özellikle yerinden edilmiş kişilerin barındığı çok sayıda evi ve camiyi hedef aldığını kaydetti.

d.jpg

Filistin resmi haber ajansı WAFA ise saldırıyı, "İsrail’in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah’a saldırılarında 100’den fazla kişi öldü" ifadesiyle aktardı.

'KAN GÖLÜNE YOL AÇACAK' UYARISI

Öte yandan ABD Başkanı Biden ve Birleşmiş Milletler yetkilileri, İsrail ordusunun yaklaşık 1.3 milyon Filistinlinin barındığı Refah'a yönelik kara harekâtının "kan gölüne" yol açacağı uyarısında bulundu.

Pazar günü ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir görüşme gerçekleştirmiş ve uyarıda bulunmuştu. Biden'a Netanyahu'ya yaklaşık 1.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Refah'a "inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmadan" saldırı düzenlenmemesi gerektiğini söylemişti.

g.jpg

İki isim arasındaki telefon görüşmesi, Biden'ın Perşembe günü Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına cevaben İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği askeri saldırıları tanımlamak için "aşırı" ifadesini kullanmasından bu yana iki lider arasında gerçekleşen ilk telefon görüşmesiydi.

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA


Gazze'nin güneyindeki Refah'ta yaşanan insanlık dramının ardından Hamas'tan açıklama geldi. Yetkililer İsrail'in saldırısının İsrail'in Filistin halkına karşı yürüttüğü 'soykırım savaşı' ve zorla yerinden etme girişimlerinin bir devamı olduğunu söyledi.

İSRAİL'DEN İLK AÇIKLAMA

İsrail ordusu da uluslararası kamuoyundan büyük tepki çeken saldırılar sonrasında bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Refah'a düzenlenen saldırıların sonunda iki İsrailli rehinenin kurtarıldığı açıklandı.

Yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği saldırıların ardından kurtarılan rehinelerin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

İsrail ordusu, 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan ve Refah'ta tutulan iki İsrailli Louis Hurr (70) ve Fernando Marman'ın (60) başarılı operasyonla kurtarıldığını duyurdu.

u.jpg

REFAH NEDEN ÖNEMLİ?

Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah kenti, İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen binlerce kişinin kente sığınmasıyla birlikte 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze'nin yaklaşık yarı nüfusuna ev sahipliği yapıyor.

İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yerlerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 28 bin 176 Filistinli öldürüldü, 67 bin 784 kişi yaralandı.

Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.


Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.