İsrail'in Gazze'de hastaneyi bombalamasına tepkiler çığ gibi büyüyor! Dünya ayakta

İsrail'in Gazze'de hastaneyi bombalamasına tepkiler çığ gibi büyüyor! Dünya ayakta

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nde bulunan Baptist Hastanesi’ni (Al Ahli Arab Hastanesi) vurdu. Çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı aktarıldı. Bu saldırının üzerine Türkiye'den ve dünyadan tepkiler gelmeye başladı.

İsrail, Gazze Şeridi'nde El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurdu. Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından dünyanın birçok yerinde eylemler düzenlendi. İstanbul ve Ankara'da da protestolar düzenlendi.

 

TBMM'DEN ORTAK BİLDİRİ 

 

TBMM Genel Kurulu'nda, 6 siyasi parti ortak bildiri yayımlayarak, İsrail'in Gazze'de ki hastaneyi bombalamasına tepki gösterdi. Meclis ortak bildirisinde yaşanan vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarına çağrıda bulunuldu.

 

ADALET BAKANI: BU VAHŞETE DUR DEYİN

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısını ilişkin, "Savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail'in bu saldırganlığı karşısında bütün dünya sesini yükseltmeli, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlar bu vahşete 'dur' demelidir." ifadelerini kullandı.

 

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

 

"İsrail’in hastane bombalayarak çocuk, kadın, genç, yaşlı demeden sivil insanları katletmesini şiddetle lanetliyorum. Savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in bu saldırganlığı karşısında bütün dünya sesini yükseltmeli, BM ve uluslararası kuruluşlar bu vahşete 'dur' demelidir. Bu vahşeti yapanlar insanlığın ve tarihin şahitliğinde en ağır cezayı almalıdır."

 

ANKARA'DAKİ İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE HAREKETLİLİK

 

İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına tepki gösteren vatandaşlar Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği önünde toplandı.

Bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. İstanbul'daki İsrail Konsolosluğu'nun önünde toplanan kalabalık, binaya havai fişek patlattı.

 

BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

 

İstanbul'daki İsrail Konsolosluğu önünde toplanan kalabalığı dağıtmak için polis biber gazı ile müdahale etti. Eyleme katılan bir kişi gazdan etkilenerek kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

 

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

 

"İl Başkan Yardımcımız Nuri Tüfekçi’nin muhterem babası, Gazze için düzenlediğimiz basın açıklaması sırasında kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Merhum’a Allah’tan rahmet; ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyorum."

 

İRAN: İSRAİLLİ YETKİLİLER YARGILANSIN

 

İran, Gazze’deki hastaneye yönelik yüzlerce kişinin öldüğü İsrail saldırısını kınadı

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail'in hastane saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendiren Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini belirtti.

İran'ın saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını aktaran Kenani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenen savaş suçunun boyutlarının hızla araştırılması ve olayın sorumlusu İsrailli yetkililerin yargılanması konusunda, sorumluluğunu yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.

 

DSÖ: SİVİLLERİN KORUNMASI İÇİN ÇAĞRI

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırıyı güçlü şekilde kınadı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıya ilişkin paylaşımda bulundu.

Ghebreyesus, "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Direktör Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

 

LÜBNAN: ZULÜM VE HAKİKAT KARŞISINDA DÜNYA SESSİZ KALIYOR 

 

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in "işlediği suç" neticesinde, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Mikati, X sosyal medya hesabı üzerinden, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki hastaneye saldırması sonucunda, 500 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin bir açıklama yaptı.

Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde yüzlerce kişinin "İsrail'in işlediği suç nedeniyle" hayatını kaybettiğini ifade eden Mikati, uluslararası vicdanın zulüm ve hakikat karşısında sessiz kaldığını belirterek, bunun ne zamana kadar süreceğini sordu.

 

ÜRDÜN: FİLİSTİN HALKI İÇİN ULUSLARARASI KORUMA

 

Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi saldırısını şiddetle kınıyor, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanmasını ve savaşın derhal sona ermesini istiyoruz

 

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, uluslararası hukuk kurallarını bütün dünyanın gözleri önünde ihlal eden İsrail'in açıkça savaş suçu işlediğini bildirdi.

Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'de tarif edilemez bir katliam ve resmen soykırım yaşandığını belirtti.

Bir hastaneyi vurmanın, dünyanın hiçbir yerinde akıl, vicdan ve insaniyetle bağdaşmayacağını ifade eden Göktaş, "Uluslararası hukuk kurallarını bütün dünyanın gözleri önünde ihlal eden İsrail açıkça savaş suçu işlemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'de aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce sivilin katledilmesine sessiz kalanların, Filistinli kadın, çocuk ve yaşlıların yaşama hakkına dair konuşmayanların, bu insanlık suçunun yalnızca seyircisi değil aynı zamanda ortağı olduğunu belirten Göktaş, "Filistin'e yönelik bu insanlık dışı saldırı ve kuşatma bir an evvel sona ermelidir. Türkiye, çatışmaların bir an önce durması ve gerilimin düşürülmesi için elinden geleni yapmaya devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

 

MISIR'DAN DA KINAMA GELDİ

 

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlendiği ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısı Mısır tarafından kınandı. Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Mısır, İsrail'in Gazze'deki El Ahli Arap Hastanesi'ni bombalamasını en güçlü şekilde kınıyor” ifadeleri kullanılarak, “İsrail'i, bölge halkına yönelik toplu cezalandırma politikalarına derhal son vermeye çağırıyoruz” denildi.
Uluslararası müdahale çağrısında bulunulan açıklamada, “Mısır, başta nüfuz sahibi ülkeler olmak üzere dünyanın tüm ülkelerine bu ihlalleri durdurmak için müdahalede bulunmaya ve bunları açıkça kınamaya çağırıyor” denildi.
İsrail’in Refah Sınır Kapısı’na yönelik saldırılarını durdurması çağrısında bulunulan açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardımın mümkün olan en kısa sürede ulaştırılması talep edildi.

 

ARAP BİRLİĞİ'NDEN TEPKİ

 

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebul Gayt, X sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı.

İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınayan Ebul Gayt, paylaşımında "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadesine yer verdi.

"Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacağını" vurgulayan Ebul Gayt, "Batı bu trajediyi derhal durdurmalı." ifadesini kullandı.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

 

UNICEF ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNDU

 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, acil ateşkes çağrısında bulundu.

UNICEF, sosyal medya hesabından, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin mesaj paylaştı.

Mesajda, "UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor." ifadesi kullanıldı.

Çocuklar, siviller ve onların kullandığı altyapıların korunması çağrısı yapılan mesajda, "Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var." vurgusunda bulunuldu.

 

KANADA VE FRANSA'DAN DA KINAMA GELDİ

 

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlendiği ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısı Kanada tarafından kınandı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptığı açıklamada, Al Ahli Arab Hastanesi’ne yönelik saldırının "korkunç ve kesinlikle kabul edilemez" olduğunu vurgulayarak, “Gazze'den gelen haberler korkunç ve kesinlikle kabul edilemez. Bu konuda ve her durumda uluslararası hukuka saygı duyulması gerekiyor. Savaşlarla ilgili kurallar vardır ve hastaneyi vurmak kabul edilemez” dedi.

Fransa da Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, Gazze şehrinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği el-Ehli Hastanesine yönelik saldırıyı sert şekilde kınıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, tüm tarafların insani hukuka riayet etmesi gerektiği belirtildi.

Uluslararası insani hukukun, sivillerin korunmasını sağlaması gerektiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardım erişiminin derhal sağlanması çağrısında bulunuldu.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.