İstanbul'un Fethi'nin 570. yılı kutlanıyor

İstanbul'un Fethi'nin 570. yılı kutlanıyor

Bugün İstanbul'un Fethi'nin 570. yıl dönümü. Fethi'n 570. yılı kentin çeşitli yerlerinde etkinlik ve toplantılarla kutlanıyor.

İstanbul'un Fethi'nin 570. yılı 29 Mayıs Pazartesi günü yani bugün kutlanıyor. Fatih Sultan Mehmed tarafından gerçekleştirilen İstanbul Fethi sonrası birçok zincirleme tarihi olay meydana geldi. Orta Çağ bitti ve Yeni Çağ başladı, Doğu Roma İmparatorluğu sona erdi.

 

İSTANBUL'UN FETHİ'NİN KAÇINCI YILI, NE ZAMAN OLDU? 

 

29 Mayıs 2023 yılı itibariyle İstanbul'un Fethi'nin 570. yılı kutlanıyor olacak.

Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans) başkenti Constantinopolis, 29 Mayıs 1453 tarihinde Osmanlı Padişahı II. Mehmed (Fatih Sultan Mehmed) önderliğindeki Osmanlı Ordusu tarafından feth edildi. Bu fetihle birlikte Osmanlı Devleti İmparatorluk olurken Doğu Roma İmparatorluğu sona erdi. İstanbul'un Fethi ile 21 yaşında olan yedinci Osmanlı Padişahı II. Mehmed, “Fatih” unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başladı.

İstanbul'un fethi ile Doğu Roma İmparatorluğu'nun sona ermesi, Orta Çağ'ın bitişi Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edilir. 1453 Fethi ile Anadolu ve Balkanlar arasındaki Osmanlı için geçiş engeli olan Doğu Roma İmparatorluğu yıkıldı artık ticaret yollarının Osmanlı'ların eline geçmesi de Avrupalıları da yeni ticaret yolları aramaya iterek coğrafi keşifleri hızlandırdı.

 

AYASOFYA CAMİİ'NDE FETİH PROGRAMI

 

İstanbul'un fethinin 570. yıl dönümü nedeniyle Ayasofya Camii'nde sabah namazında kutlama programı gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya'da sabah namazı kıldırdı, namazdan sonra Kur'an okudu ve cemaate vaaz verdi. Çok sayıda vatandaş sabah namazı vaktinde camiye akın etti.

Namazın ardından İstanbul'un fethinin 570. yıl dönümüne ilişkin konuşma yapan Erbaş, bazı şehirlerin fetihlerinin anlamlı olduğunu dile getirerek, "İstanbul o günkü adıyla Konstantiniyye mutlaka feth olunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır. Onun askeri, onu fetheden asker, ordu, ne güzel askerdir, ne güzel ordudur. İşte bu müjdeye nail olmak isteyenler İstanbul'u fethe koşuyorlardı. Peygamber efendimizden kısa bir zaman sonra, bugün İstanbul'un manevi mimarı, adeta hepimizin kendisini İstanbul'un manevi rehberi olarak kabul ettiğimiz Hazreti Eyüp El-Ensari'nin de içinde bulunduğu 5 bin kişilik bir ordu geldi. Fetih nasip olmadı" dedi.

Erbaş, "1453 yılında, Fatih Sultan Mehmet'e fetih nasip oldu. İşte o fetihten sonra İstanbul bir İslam şehri oldu. Ayasofya camiye çevrilerek, Akşemseddin Hazretleri'nin minberde hutbesiyle İslam şehri olarak İstanbul, bütün dünyaya ilan edildi" diye konuştu.

 

29 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA BEDAVA MI?

 

29 Mayıs İstanbul'un Fethi tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. İstanbul Fethi'nin 570. yıl dönümü nedeniyle toplu taşıma ücretsiz olacak. Fethin yıldönümü nedeniyle, yurdun pek çok yerinde etkinlikler yapılacak.

Marmaray da fetih gününde ücretsiz olarak İstanbullulara hizmet verecek.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.