İşte Biden'ın Beyaz Saraydaki ilk gün planı

İşte Biden'ın Beyaz Saraydaki ilk gün planı

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, göreve geldiği ilk gün Trumpın çekildiği Paris İklim Anlaşmasına geri dönecek. İşte tüm ayrıntılar...

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, göreve başlar başlamaz önceliği olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye odaklanacak.

ABD Başkanı Donald Trump, her ne kadar seçim yenilgisini kabul etmese de Biden, 20 Ocak 2021de göreve başlamasından itibaren önceliklerini hayata geçirmek için kolları sıvadı.

ABDyi yeniden daha iyi inşa etmeye yönelik planlarının yer aldığı web sitesini hayata geçiren Bidenın önceliği, ABDde 10 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve 240 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs salgınıyla mücadele olacak.

Salgınla mücadele için şimdiden bilim insanları ve uzmanlardan oluşan ve aralarında Trumpın kovduğu aşı uzmanı Rick Bright ve eski başkan Barack Obamanın sağlık danışmanı ve sağlık reformu Obamacarein mimarlarından Zeke Emanuelin de olduğu 12 kişilik bir ekip kuran Biden, agresif bir test politikası uygulamayı planlıyor.

GÜNLÜK 7 MİLYON TEST PLANI

 

 

 

 

 

Biden, çok fazla test yapılmasının vaka sayılarını artırdığını savunan Trumpın aksine, ülke genelinde geniş çaplı test yapılması yönünde bir politika izleyecek.

Günde 7 milyon test yapılmasını sağlayacak bir sistem oluşturulmasını ve filyasyon programı için en az 100 bin kişilik istihdam oluşturmayı planlayan Biden, Kovid-19 testi, tedavisi ve aşısının ise ücretsiz olacağı vaadinde bulundu.

Biden, Kovid-19 aşısının üretimi ve güvenli bir şekilde dağıtımı içinse koordineli bir küresel yaklaşım izlemeyi planlıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MASKE ZORUNLULUĞU

Maske konusunda da Trump ile ayrışan Biden, eyalet valilerinden maske takılmasının zorunlu kılınmasını isteyecek ancak Bidenın böyle bir yasal yetkisi olup olmadığı tartışma konusu.

EKONOMİ

Salgını durdurmadan hiçbir ekonomik stratejinin işe yaramayacağına inanan Biden, ekonomiyi ise daha temkinli ve güvenli bir şekilde açmayı hedefliyor.

Bidenın salgının vurduğu ekonomiyi iyileştirme planları arasında zor durumdaki ailelere doğrudan para yardımı, işsizlik maaşlarını artırma, küçük işletmelere desteği artırma ve öğrencilerin eğitim kredilerine en az 10 bin dolar af getirme gibi öneriler yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

SİSTEMATİK IRKÇILIKLA MÜCADELE

Biden, siyahi Amerikalı George Floydun polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ırkçılık karşıtı protestolarla sarsılan ve toplumsal olaylara gebe olan ABDde sistematik ırkçılıkla mücadeleyi de öncelikleri arasına aldı.

Bidenın sistematik ırkçılığın kökünü kurutmak ve ırksal adalet sağlamak için verdiği sözler arasında siyahların ve diğer etnik azınlıkların sahip olduğu küçük işletmeleri desteklemek, bu grupların konut edinebilmesini kolaylaştırmak, federal istihdamda beyazlar ve diğer azınlıklar arasında eşitlik sağlamak yer alıyor.

Biden, bu kapsamda görevdeki ilk 100 gününde ayrımcılığa karşı eşitlik yasasının geçmesi için çalışacağı vaadinde bulundu.

Polisin gözaltı sırasında boyuna baskı uygulamasını yasaklamayı isteyen Biden, ceza sisteminde orantısız sayıda siyah ve azınlık mahkumun bulunduğu ABD hapishanelerindeki nüfusu azaltma gibi reformlar yapılmasını hedefliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE

Bidenın bir diğer önceliği ise Trumpın inkar ettiği iklim değişikliğiyle mücadele olacak.

Trumpın Paris İklim Anlaşmasından çektiği ABDyi göreve başladığı ilk gün tekrar anlaşmaya dahil etme sözü veren Biden, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında temiz enerji için 2 trilyon dolar ayırmayı planlıyor.

Yenilenebilir temiz enerjiye 4 yılda 2 trilyon dolar yatırım yapmak isteyen Biden, yeşil ekonomi yaratmayı hedefliyor.

İnşa etmeyi planladığı rüzgar türbinleri, elektrikli araçlar ve ekolojik sürdürülebilir evlerle de milyonlarca kişiye istihdam sağlama taahhütleri veren Biden, karbon emisyonunu ise 15 yıl içinde sıfıra indirerek yüzde 100 temiz enerji kullanımını amaçlıyor.

ABD'NİN SARSILMIŞ İMAJINI DÜZELTME

 

 

 

 

 

ABDnin dünyada ve müttefikleri arasında sarsılmış imajını düzeltmek için de hızlı adımlar atma hazırlığı yapan Biden, Trump yönetiminin koronavirüs salgınında Çin yanlısı tutum alma ve başarısızlıkla suçlayarak çekildiği Dünya Sağlık Örgütüne tekrar katılacak.

Obama döneminde varılan İran nükleer anlaşmasına da tekrar dönecek olan Biden, Şubat 2021de sona erecek ABD ile Rusya arasındaki nükleer anlaşmanın (New START) süresini uzatma sözü de verdi.

Biden, ofisteki ilk gününde ayrıca Trumpın göreve geldikten bir hafta sonra nüfusunun çoğu Müslüman olan bazı ülkelere getirdiği vize yasağını kaldıracak.

Trump, 27 Ocak 2017de İran, Suriye, Libya, Yemen, Somali, Kuzey Koreye seyahat yasağı getirmiş, yasağa daha sonra Venezuela, Nijerya, Sudan ve Myanmar da eklenmiş ve söz konusu karar büyük tepki çekmişti.

Biden, göreve başlar başlamaz almayı planladığı söz konusu kararlarla Trumpın ABDyi yalnızlaştıran ve müttefikleri ile ilişkilerini sorgulatan Önce Amerika politikasının neden olduğu hasarı onarmayı hedefliyor.

 

 

 

LÜTFEN BU LİNKİMİZİ TIKLAYARAK YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

 

siyasetcafe.com

 

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.