İstifanın ardından kritik açıklama: Barzani’ye ABD darbesi

İstifanın ardından kritik açıklama: Barzani’ye ABD darbesi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert: ABD, Mesud Barzani' artık bir dönem daha Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığına tekrardan aday olmama kararını ve IKBY Parlamentosu başkanlık yetkilerini diğer kurumlara devretmesini takdir etmektedir. 

ABD, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile aktif bir şekilde temasa geçmeyi sabırsızlık içinde bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, konuya ait yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "ABD, Mesud Barzani'nin bir dönem daha Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığına talip olmama kararını ve IKBY Parlamentosunun başkanlık yetkilerini diğer kurumlara devretmesini takdir etmektedir.

ABD YENİ DÖNEME HAZIR MESAJI

Nauert, açıklamasında, "ABD, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile aktif bir şekilde temasa geçmeyi sabırsızlıkla beklemektedir.

Güçlü bir IKBY, birleşik ve federal bir Irak'ın uzun vadeli istikrarı ve DEAŞ'ın mağlup edilmesi için vazgeçilmezdir.

Bakanlık Sözcüsü ayrıca, IKBY'deki tüm siyasi partiler gündemdeki sorunların çözümüne katkıda bulunmaları noktasında çağrıda bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin "DEAŞ'a karşı mücadelede" ve "IKBY ile yeni diyalog başlatmasında" önemli adımlar attığını söyleyen Nauert, Bağdat ile Erbil arasında işbirliği çağrısı da yaparak, tüm çatışmaların sona ermesi bekleniyor.

IKBY'de, 12 sene boyunca başkanlık görevini yapan 71 yaşındaki Mesut Barzani, 7 Haziran'da aldığı gayrimeşru referandum kararından sonra yaşananlar sebebiyle 29 Ekim'de görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

Başta komşu ülkeler olmak üzere dünya kamuoyunun karşı çıktığı, IKBY içinde de muhalefet edilen 25 Eylül referandumu sonrası yaşanan gelişmelerden sonra Barzani, 1 Kasım itibarıyla görevine devam etmeyeceğini açıklamıştı. 

IKBY meclisi de Barzani'nin yetkileri "hükümet, meclis ve adalet konseyine" devredilmesini oy çokluğuyla onaylamıştı.

Türkiye'nin şiddetle karşı çıktığı 25 Eylül' gayrimeşru referanduma ABD yönetimi de birçok defa karşı çıktığını söylemiş, fakat Barzani söz konusu referandumun yapılmasında ısrar etmişti.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.