KADDAFİ’NİN GİZLİ SERVETİ  NASIL BUHARLAŞTI?

KADDAFİ’NİN GİZLİ SERVETİ NASIL BUHARLAŞTI?

2011’de bir halk hareketi ile devrilen ve öldürülen Libya’nın eski lideri Muammer El-Kaddafi’nin yurt dışına çıkarıp sakladığı servet buharlaştı mı?

2011’de bir halk hareketi ile devrilen ve öldürülen Libya’nın eski lideri Muammer El-Kaddafi’nin yurt dışına çıkarıp sakladığı servet buharlaştı mı?

Kimine göre 160 milyar dolar, kimine göre 200 milyar dolar, kimine göreyse 400 milyar dolar tutarındaki muhteşem servetin büyük çoğunluğunun yok olduğu/kayıplara karıştığı iddia ediliyor. Devrik liderin muhteşem serveti, nakit para, külçe altın, kıymetli taşlar, mücevherat, pek çok kıymetli gayrimenkullerden ve şirket ortaklık hisselerinden oluşuyor.

kaddafinin-paralari-nasil-buharlasti-siyasetcafe.jpg

Libya’nın şimdiki yöneticileri, devrik liderin kaçırdığı paraların ve altınların peşine düştü, ama beklenilen sonucu elde edemedi. Kaddafi’nin bilinen/kayıtlı serveti pek çok ülkede donduruldu. Para, hisse senedi, gayrimenkul, mücevher vb. gibi yatırımlardaki payları ne devredilebiliyor, ne de satılabiliyor. Libya yönetimi ülke dışındaki menkul/gayrimenkullerin millî servet olduğunu ileri sürüyor, kendilerine iadesini istiyor/bekliyor. Kaddafi’nin hayatta kalan aile fertleri ise, muhteşem servetin tek sahipliği iddiasında.

Dünyaca ünlü servet araştırma sitesi Celebrity Net Worth's, Libya’nın devrik diktatörü Kaddafi’nin şahsi servetini 200 milyar dolar olarak hesapladı.

Kaddafi’nin servetinin peşine düşenler arasında çeşitle araştırma grupları, özel dedektifler ve Batılı hazine avcılarının bulunduğu iddia edildi. Bazı komplo teorisyenlerine göre, Kaddafi, milyar dolarları, elmasları, altınları yüzünden öldürüldü. Kaddafi hayatını tehdit edenlere rüşvet vermeyi reddetmişti.

kaddafinin-paralari-nasil-buharlastisiyasetcafe.jpg

Güney Afrika’da yayınlanan Sunday Independent adlı gazetenin haberine göre, devrik Libya lideri, ölümünden önce, sahibi olduğu serveti Güney Afrika’ya getirip sakladı. Gazetenin haberine göre, Kaddafi’nin serveti - dünyanın en büyük nakit para stoku diye niteleniyor! -, Johannesburg ile Pretoria kentleri arasındaki 7 farklı sığınakta ve depoda tutuluyor. Paraların başında ağır silahlarla donatılmış güvenlik ekipleri bekliyor. Paralar, kıymetli madenler ve mücevherat, Libya’dan Güney Afrika’ya uçaklarla ve tam 62 farklı seferde taşındı. Para transferleri de, Güney Afrika'daki ırkçı dönemde, Apartheid'de görevli eski özel kuvvet askerlerinin üzerinden yapıldı.

200 milyar doların dışında, Kaddafi'ye ait yüzlerce ton altın ve 6 milyon karat elmasın da Güney Afrika'da olduğu belirtiliyor. Bir de Cape Town ve Johannesburg'da Kaddafi ailesine ait oteller ve bazı gayrimenkullerden söz ediliyor.

İddiaya göre, servet transferi görüşmeleri, Güney Afrika lideri Jacob Zuma'nın Nisan 2011'de Libya'ya yaptığı ziyaretinde gerçekleştirildi. Zuma’nın Libya ziyareti öncesinde, NATO bölgede uyguladığı uçuş yasağını kaldırdı.

Hazine avcıları arasında, eski istihbarat ajanları, finans uzmanları, büyük şirket avukatları, hatta eski gazeteciler var. Araştırmacılar, gizlenen servetle ilgili bilgi ve belgeleri, sahiplik iddiasındaki hükümetlere ve mirasçılara iletiyor, çok yüksek komisyon/ödül kazanıyor.

IMF’nin resmi sitesinde yer alan bir bilgiye göre, müteveffa Libya lideri 144 ton altın külçesine sahipti.kaddafinin-paralari-nasil-buharlastisiyaset-cafe.jpg

İleri sürüldüğüne göre, altınlar, Libya’ya hava harekâtı başlar başlamaz, Çad ve Nijer sınırına yakın Sebha kentine nakledildi. Bir başka iddia da ise, Kaddafi’nin Nijer’e kaçırdığı külçe altınların tutarı 5 milyar dolardı. Nakit 12 milyar dolarla Libya’dan çıkarılan para tutarı 17 milyar dolara ulaşıyor. Paranın, Kaddafi’nin son eşi Safiye, kızı Ayşe tarafından kontrol edildiği ileri sürülüyor.

Devrik Libya liderinin, yabancı ülkelerde bulunduğu ileri sürülen paralarının dağılımı şöyle: ABD’de 31 milyar dolar, Fransa’da 17 milyar dolar, İngiltere’de 13 milyar dolar, İsviçre’de 12 milyar dolar, İtalya’da 11 milyar dolar, Hollanda’da 8 milyar dolar, Kanada’da 8 milyar dolar, Almanya’da 7 milyar dolar, Avustralya’da 5 milyar dolar, Dubai’de 5 milyar dolar, Cezayir’de 5 milyar dolar ve Suriye’de 2 milyar dolar…

Muammer El-Kaddafi’nin dünyanın değişik şehirlerinde çok kıymetli gayrimenkulleri bulunuyor. Kaddafi’nın sahibi olduğu ileri sürülen gayrimenkuller ve değerleri de şöyle sıralanıyor: New York’ta 25 milyon dolar değerinde 2 villa, New Jersey’de 50 milyon dolar değerinde 2 malikâne, Londra’da 100 milyon dolar değerinde 4 konut ve 3 malikâne, Londra Oxford’da 140 milyon dolar değerinde bina ve Arjantin’de 120 milyon dolar değerinde 7 hektar genişliğinde çok değerli arazi…

Kaddafi'nin eski Petrol Bakanı Şükrü Ganem, Tuna Nehri'nde ölü bulunmuştu. Kaddafi'nin servetinin tamamının yerini bilen eski danışmanı Beşir Salih de ilginç bir kişilikti. Libya’nın yeni yöneticilerine göre, Kaddafi’nin Güney Afrika’daki serveti Salih tarafından yönetiliyordu.kaddafinin-paralarinasil-buharlasti-siyasetcafe.jpg

Yaklaşık 5 yıl önce Fransa’nın başkenti Paris’ten sürgün edilen Salih, Güney Afrika’da yaşamaya başladı. Kaddafi’nin danışmanı Beşir Salih’in ailesi, kendisinin Güney Afrika’da silahlı suikasta uğradığını ardından hemen hastaneye kaldırıldığını duyurmuştu.

‘Çöl Tilkisi’ Kaddafi’nin hazinelerini koruyanları, arayanları ve bulacakları büyük sürprizlerin beklediği muhakkak.

ALİ HİKMET İNCE

SİYASETCAFE.COM

 

 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.