Kahve Tiryakilerine Kötü Haber

Kahve Tiryakilerine Kötü Haber

Önümüzdeki sene kahve üretimi pek parlak görülmüyor. Artan sıcaklıklar, iklim değişikliği canlılar üzerindeki etkisi kahve üretimini azaltmış olacak.

Sonbahar'ın gelmesiyle birlikte kahve tüketimi çoğalması bekleniyor.

Mevsimi bir halkla ilişkiler tercihi olarak seçilmiş ulusal yahut uluslararası kahve günlerini de, bugünlerde pek çok kahve zinciri kutluyor. Kimi işletmelerde ise kahve bir "ikram" konusu oluyor.

Fakat Dalhousie Üniversitesi'nden Sylvain Charlebois'in yayınladığı  bir makale, kahve ikramının yakın gelecekte eskisi kadar yaygın olmayabileceği söyleniyor. 

Dünyadaki kahve talebi değişken. Avrupa hala tüm dünyada üretilen kahvenin neredeyse üçte birini tüketirken, Çin son beş senede tüketimini iki katına çıkardı. Yetişkin Kanadalıların ise yüzde 90'dan çok kahve içiliyor. 

Her durumda, çoğu Batı ülkesinde talebin çok olduğu ve bunun kahve üreten ülkeler üzerinde daha çok baskı oluşturduğu görülüyor. 

Fakat, iklim değişikliği ortaya çıktıkça, kahvenin küresel başarı öyküsü için gerçek bir tehlike var.

SICAKLIK ARTIŞI KAHVE ÜRETİMİNİ DÜŞÜRECEK

Kahve, petrolden sonra tüm dünyada en çok satılan ikinci ürün. Kahve çekirdekleri 60'dan çok ülkede yetiştiriliyor ve dünya çapında 25 milyon aile geçimini bu yolla sağlıyor.

Brezilya şimdiye kadarki en büyük üretici ve onu  Vietnam ile Kolombiya izliyor.

Dünya rekorunun 2017'de kırıldığı ve muhtemelen 153 milyon kilogramın üzerinde kahve ürettiği öngörülüyor. 

Bugün büyük plantasyonların ve perakende satışların milyarlarca dolarlık bir hacmi var.

Fakat, uzmanlar iklim değişikliğinin önümüzdeki 80 sene boyunca kahve ürünlerini ciddi şekilde etkileyeceği yönünde bir görüş birliğine varıyor.

2100 senesine gelindiğinde, kahve yetiştirmek için kullanılan toprağın yüzde 50'den fazlası artık ekilebilir olmayacak.

Daha yüksek sıcaklıklar ve yağış modellerini değiştiren etkenlerden oluşan bir kombinasyon, kahve üretiminin uygun olmadığı bir arazinin oluşmasına sebep olacak.

ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne göre, yalnız Latin Amerika'da, kahve üretiminde kullanılan arazinin yüzde 90'dan çok bu kaderi yaşayabilir.

Dünyanın en büyük altıncı üreticisi olan Etiyopya'nın üretiminin yüzde 60'ını 2050 senesine kadar kaybedebileceği tahmin ediliyor. 

İklim koşulları kritik olduğunda, milyonlarca çiftçinin (Kahve üreticilerinin yüzde 80'den çok köylü çiftçilerden oluşuyor) geçim kaynakları risk altına gireceği ve üretim kapasitesinin tehlikeye düşeceği görülüyor.

Bu  düşüşe diğer potansiyel katkıların, zararlı canlılar ve hastalıklarla ilgili olması bekleniyor.

ELON MUSK MARS'I KOLONİLEŞTİRECEKSE KANADA NEDEN KAHVE ÜRETMESİN?

İddiaya göre zararlılar ve hastalıklar, sıcaklıkların hayatta kalmaları için yeterli olduğu bölgelere göç edecek ve çoğu çiftçi buna hazır olmayacak.

Belki kahve üretimi artırılmaya çalışılacak fakat kalite tehlikeye düşecek. Daha yüksek sıcaklık kahve kalitesini etkileyecek.

Daha kaliteli kahve, iklimin kahve çekirdeğinin doğru zamanda olgunlaşmasına izin veren dünyanın belli bölgelerinde yetiştirilebiliyor.

Örneğin, dünya kahve üretiminin yüzde 75'ini oluşturan Arap kahvesi, daha az üretilmeye sadece bir kaç derece daha uzak.

Bu tablo, 40 sene evveline göre daha ucuz olan kahve gram fiyatlarını, tekrar eskiye çekebilir.

Yani görünen o ki, iklim değişikliği ile mücadele etmemek, beraberinde kahve ile olan ilişkimizi değiştirmek zorunda bırakabilecek. 

Charlebois ise kahve düşkünlerinin aklından şu soru geçiyor: "Eğer Elon Musk, 2022 senesine kadar Mars'ı kolonileştirmeye başlayabileceğimizi düşünüyorsa, neden Kanada'da kahve yetiştirmeyelim mi?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.