Karabağ zaferinin 1. Yıldönümünde şehitler anılıyor

Karabağ zaferinin 1. Yıldönümünde şehitler anılıyor

İkinci Karabağ savaşının 1. yıl dönümünde şehitler Bakü, İstanbul ve Ankara'da anıldı.

İkinci Karabağ Savaşı'nın yıldönümünde Azerbaycan'ın şehitleri anılıyor.

Dağlık Karabağ ve çevresindeki illeri Ermenistan'ın işgalinden kurtarmak için 27 Eylül'de operasyon başlatan Azerbaycan ordusu, 44 gün süren savaşta hem topraklarını kurtardı hem de Ermenistan ordusuna büyük darbe vurdu.

Azerbaycan ordusu, operasyonun ilk gününden itibaren hem karadan yaptığı atışlarla hem de hava unsurlarıyla Ermenistan ordusuna yoğun saldırılar düzenledi.

Savaştan sonra Ermenistan'ın üst rütbeli askerlerinin yaptığı açıklamalara bakıldığında, operasyonun ilk 4 gününde Ermenistan ordusunda dağılma eğilimi belirdiği, Azerbaycan ordusuyla baş edemeyeceklerinin anlaşıldığı ve bunun da Başbakan Nikol Paşinyan'a rapor edildiği ortaya çıktı.

Azerbaycan'ın topraklarını geri almak için hamlesi, yıllarca devam eden müzakere sürecinden sonuç alınamamasından, Ermenistan güçlerinin bitmek bilmeyen tacizlerinden, artan saldırılarından ve Erivan yönetiminin kışkırtıcı açıklamalarından sonra gerçekleşti.

Ermenistan ordusunun silahlarını hızla kaybetmesi, askerinin psikolojisine de yansıdı. Zaman içinde çoğu Ermeni asker savaş istemediğini bildirdi, bölgeden çıkmaya çalıştı. Ordudaki can kayıplarının çok olması nedeniyle Erivan yönetimi, çeşitli kararlar alarak eli silah tutanları orduya çağırdı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10 Kasım'da Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan anlaşmanın Ermenistan'ın askeri yenilgisi anlamına geldiğini söyleyerek zafer ilan etmişti.

Dağlık Karabağ'ın ikinci en büyük şehri Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası 9 Kasım 2020 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00.00 itibarıyla son verildiği açıklandı.

2. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan ordusu, 2 bin 907 şehit verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, operasyonun başladığı 27 Eylül'ü "Şehitleri Anma Günü" ilan etti.

 

AZERBAYCAN ANMA YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEDİ

 

Bakü'de Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü için yapılan savaşlarda şehit olan asker ve subayları, öldürülen siviller ve kayıp vatandaşlar anısına yürüyüş düzenlendi.

 

ccsdffdgh-001.jpg

 

Neftçiler Caddesi'nden başlayan yürüyüş, bugün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kurulan Vatanseverlik Savaşı Anıt Kompleksi ve Zafer Müzesi'ne kadar devam etti.

 

llioli.jpg

 

Yürüyüşe İlham Aliyev, eşi Mehriban Aliyeva, Haydar Aliyev Azerbaycan Yüksek Askeri Okulu'ndan 3 binden fazla öğrenci ve asker ile Bakü Garnizonunda bulunan askeri birlikler katıldı.

 

prez-0-700x390-001.jpg

 

ŞEHİTLER TÜRKİYE'DE DE ANILDI

 

İkinci Karabağ savaşının 1. yıl dönümünde şehitler İstanbul ve Ankara'da anıldı. Ayasofya'da şehitler için dua edildi.

 

aaaa-005.jpg

 

Haydar Aliyev Parkı'nda da Azerbaycanlılar, gaziler ve onlara destek verenler buluştu. Ankara'da da canlarını feda eden şehitler unutulmadı.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.