Kazakistan'da Türkiye yanlısı parti kuruldu

Kazakistan'da Türkiye yanlısı parti kuruldu

Kazakistan'ın Türkistan eyaletinden İstanbul'a direk uçak seferlerinin başlamasından sonra bu kez Kazakistan'da Türkiye yanlısı bir partinin kurulduğu iyi haberi geldi.

Sovyet döneminden kalan ilişkileriyle Kazakistan ekonomi ve siyasi hayatında cirit atan Ermeni ve Kürt diasporasına rağmen Büyük Türk Nursultan Nazarbayev'in çabalarıyla bu kez Türkiye yanlısı parti kuruldu.

Sn. Petersburg'da yaşayan gazeteci İlber Vasfi Sel bugünkü yazısında "Geçtiğimiz dönemde tanınmış Kazak aktivistlerinden Nurjan Altayev, siyasi ajandasının merkez noktasını Türkiye ile işbirliği üzerine planladığı 'El Tiregi' (Vatana Destek) Turan Partisini kurdu." diye yazdı ve bu partinin Kazakistan için, "Çin’e bir alternatif" olacağını belirtti.

Kazakistan’da “sinofobi”nin oldukça yüksek olduğunu ve Çin’in Kazakistan'da gittikçe artan ekonomik gelişiminin bu korkuyu artırdığını yazan İlber Vasfi Sel, yazısını, "Kazakistan’da Çin dizileri yayınlanıyor. Ancak Çin, henüz bölgede tam anlamıyla bir Yumuşak Güç oluşturamadı. Yerli halkın Uygur Meselesine bakış açısında da çeşitli endişeler mevcut. Rusya’nın Kazakistan üzerindeki etkisi pek çok Kazak eliti için gereksiz görünüyor. Birçoğu açıkça Rusya’nın geleceği olduğuna inanmıyor ve ekonomik gelişimin Rusya’ya atfedilmemesi gerektiğine inanıyor. Altayev, Türk cumhuriyetleriyle ve her şeyden önce Türkiye ile işbirliğini, Rusya ve ABD ile ilişkilerin geliştirilmesinden daha kolay ve daha doğal görüyor. Türkiye’yi ise Türk Dünyasının lideri olarak görüyor. Bu durum, Kazakistan’a çok kutuplu dünyadaki küresel belirsizlik koşullarına yönelik ek bir dayanak noktası oluşturuyor." dedi.

İlber Vasfi Sel'in dikgazete.com'daki yazısının ilgili bölümleri şöyle:

"Kazakistan’da Türkiye Cumhuriyeti yanlısı bir parti yaratma çabaları, başlı başına uzun süredir devam eden bir ilişkinin kanıtıdır. Bu durum aslında uygulanması gereken, akıllıca bir Nur-Sultan kararıdır. Türk dili konuşan ülkeler yapısı da bu formattan yararlanacaktır.

"Türkiye’nin birçok avantajı bulunuyor: Yumuşak Güç (Soft Power), ortak tarihin yanı sıra çok yakın dil ve kültüre sahip Türkiye aynı zamanda ortak İslam inancına da sahip.

"Bu temel faktörler Türkiye'yi Orta Asya'da önemli bir oyuncu haline getirmekte ve Ankara'yı uzun vadede hesaba katmaktadır. Dahası, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'daki başarısı, Türkiye'nin eski Sovyetler Birliği'ndeki etkisini güçlendirme olasılığını da kanıtladı. Elbette sadece Kazakistan değil, Orta Asya'nın tamamı Türk diplomasisinin gelişimi açısından ilgi çekicidir. Tacikistan haricinde, bölgedeki tüm bağımsız ülkeler Türkçe konuşmaktadır. Dolayısıyla bu bölgeler, Türkiye’nin siyasi nüfuzunu ortaya koyabilmesini kolaylaştırıyor."

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.