Kazakistan'ın Covid-19 savaşı Avrasya'nın kara köprüsünü de kurtardı

Kazakistan'ın Covid-19 savaşı Avrasya'nın kara köprüsünü de kurtardı

Kazakistan'ın COVID-19 salgını için verdiği çabalar meyve verdi. Ülkede yaklaşık 3.000 kişi enfekte oldu ve 30'dan az ölüm oldu.

Kazakistan, Orta Asya bölgesi için çok cesaret verici olan ve kriz sona erdikten sonra geleceği konusunda iyimserlik yaratan COVID-19 salgını içeren birçok ülkeden daha iyi durumda.

Hükümet, virüsün ilk vakasını onayladıktan sonra Mart ayı ortasında sınırlarını kapattı, ardından ana şehirlerini kapattı ve nüfusu test etmeye öncelik verdi.

Bu çabalar meyve verdi çünkü o zamandan beri sadece yaklaşık 3.000 kişi enfekte oldu ve 30'dan az ölüm oldu.

Bu, sırasıyla 80.000 ve 100.000'den fazla vakası olan Çin ve Rus komşularıyla tam bir tezat oluşturuyor.

 

KAZAKİSTAN'IN BAŞARISI BİR KAÇ FAKTÖRE BAĞLI

 

Ülkenin başarısı birkaç faktöre bağlanabilir. Birincisi, Kazakistan iki büyük komşusu kadar ziyaretçi kabul etmiyor, bu da enfekte olmuş kişilerin yurt dışından bulaşmayı topraklarına yayma olasılığını azalttı. İkincisi, ilk vakasını doğruladıktan hemen sonra sınırlarını kapattı ve ana şehirlerini kapattı. Bu büyük ölçüde salgının kontrol altına alınmasına yardımcı oldu ve çok geç olana kadar COVID-19'u görmezden gelmeyi tercih eden birçok Batı Avrupa ülkesi tarafından alınan karardan çok daha sorumlu bir karardı. Üçüncüsü, Kazakistan'ın testi bu politikaların etkili olduğunu göstermiştir.

Bunun Kazakistan ve Orta Asya bölgesi için yarattığı etkileri dikkate almak önemlidir. Ülke, diğer ülkelerin başlaması gerektiği kadar ciddiye alma konusundaki liderliğinin bilgeliğini yansıtan, dünyanın en acil tehdidiyle etkili bir şekilde yüzleşebileceğini kanıtladı. Batı Avrupa, İran ve hatta ABD başlangıçta ekonomilerini kapatmadan bu krizden kurtulabileceklerini düşündüler, ancak buna uygun şekilde yanıt vermedeki gecikmeleri, Kazakistan'ın yapmayı seçmedikleri şanstan daha fazla zarar verdi. Karşılaştırıldığında, Kazakistan çok daha sorumlu bir şekilde tepki gösterdi ve işe yaradı.

 

SADECE HAYATLAR DEĞİL BÖLGENİN GELECEĞİ DE KURTARILDI

 

Sadece hayatlar kurtarılmadı aynı zamanda bölgenin geleceği de kurtarıldı. Orta Asya, Avrasya'nın Kalbi olarak ünlüdür ve çağdaş jeostratejik bağlamda, Çin'in Kemeri ve Parçası'nın bir parçası olarak tanıtılan ana projelerden biri olan Avrasya Kara Köprüsü (ELB) aracılığıyla Doğu-Batı ticaretinin kavşağı olması beklenmektedir. Yol Girişimi (BRI). Kazakistan, Çin ve Rusya arasında yer almaktadır ve bu nedenle ELB için yeri doldurulamaz bir transit rolü üstlenmektedir. Ülke COVID-19'a tepkisini diğerleri gibi vermiş olsaydı, o zaman tüm bu vizyonun yaşayabilirliği konusunda şüpheler ortaya çıkardı.

Ne de olsa, “zincir sadece en zayıf halkası kadar güçlü” demiş. Ancak Kazakistan, COVID-19'u etkili bir şekilde içerdiğinin zayıf, ama güçlü olmadığını kanıtladı. Ülke, gözlemciler tarafından Çin, Rusya, ABD ve bazı Batı Avrupa ülkeleri gibi Büyük Bir Güç değil, Orta Güç olarak görüldüğünden övgüye değer bir şeydir, ancak bu kriz sırasında hepsinden çok daha iyi durumdadır. Kazakistan'ın salgına başarılı tepkisi ELB'yi kurtardı ve ülkenin kriz senaryolarındaki liderliği daha büyük meslektaşlarıyla (nispeten daha iyi değilse de) eşit olan bir devlet olarak küresel itibarını artırdı.

Sonuç olarak, dünya Kazakistan'ın COVID-19'a verdiği yanıttan öğrenmelidir. Salgının ortaya çıkardığı gibi yumuşak güvenlik tehditleri, onlara karşı çok güçlü bir yanıt alındığında ekonomiye zarar verme korkusuyla hafife alınmamalı, hareket halindeyken çok ciddiye alınmalıdır. Buna ek olarak, “devletler hiyerarşisi” söz konusu kriz sona erdikten sonra yeniden değerlendirilmelidir, çünkü Kazakistan uluslararası toplum tarafından daha fazla takdir edilmeyi hak ettiğini göstermiştir. Tıpkı Singapur'un bilge liderlik nedeniyle bölgesel meselelerde ağırlığının üstüne çıkabileceğini kanıtlaması gibi, Kazakistan da mahallesinde aynı şeyi kanıtladı.

 

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.