Kiev yanıyor: 21 ölü

Kiev yanıyor: 21 ölü

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de polisin, eylemcilerin geçen Kasım'dan bu yana işgal altında tuttukları kent merkezindeki meydana müdahale etmesi sonucu 7 polis ve 14 protestocu öldü.Ukrayna'nın başkenti Kiev'de polisin, eylemcilerin geçen Kasım'dan bu yana i

Göstericiler, kent merkezinde bağımsızlık meydanında bir çok yeri ateşe verdi. Amaç polisin göstericilerin bulunduğu bölgeye yaklaşmasını engellemek. 


Parlamentoya doğru yürüyüşe geçen göstericiler, polis barikatına takılınca çatışma çıktı. Protestocuların polisi taş yağmuruna tutarak geri çekilmeye zorladıkları, polisin de protestoculara göz yaşartıcı bomba ve lastik mermiyle karşılık verdiği görüldü. Çatışmalarda şuana kadar 21 kişi hayatını kaybetti. 

Bazı kamu binaları ve iktidardaki bölgeler partisinin merkez binası da işgal edildi. 

İçişleri Bakanlığı'nın göstericilere geri çekilmeleri için verdiği süre doldu, TOMA'lar meydana yanaştı. Göstericiler, polisin meydana girmesini engellemek için lastik yaktı.

Milletvekilleri sabah saatlerinde anayasal reform ve mevcut krizi sona erdirmek için atılacak adımları görüşmek için bir araya gelmişti.

AP ve Almanya'dan tepki

Bu arada Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) ikinci büyük siyasi grup olan Sosyalistler ve Demokratlar'ın (S&D) lideri Hannes Swoboda, "Viktor Yanukoviç ((Ukrayna Cumhurbaşkanı), demokrasi karşıtı tutumda yeni bir düzeye ulaştı" dedi.

Ukrayna'daki son gelişmeleri yaptığı yazılı açıklamada değerlendiren Swoboda, parlamenterlerin oy kullanmasının engellenmesinin, demokrasinin temel ilkesine yönelik korkutucu bir saygı eksikliğini gösterdiğini belirtti.

Tüm göstericileri barışçıl kalmaya çağıran Swoboda, "Ancak bugün demokrasiye karşı yapılan saldırıdan sonra Yanukoviç, pozisyonunun savunulamaz olduğunun farkına vararak bir kenara çekilmeli" ifadesini kullandı.

AP Liberal Grup lideri Guy Verhofstadt da Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın acilen AB dışişleri bakanlarını toplantıya çağırması gerektiğini kaydetti.

Verhofstadt, yazılı açıklamasında, bugünkü şiddetli ve kanlı çatışmaların AB'nin şu ana kadarki yaklaşımının etkisiz olduğunun açık işareti olduğunu bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ukrayna'da protestocuları hedef alan şiddetin devam etmesi durumunda, bundan sorumlu olan yetkilileri hedef alacak Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının söz konusu olabileceği uyarısında bulundu.

Steinmeier, Ukrayna'da şiddet olaylarının tırmanması üzerine akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak, Kiev yönetimine ve muhaliflere itidal çağrısında bulundu.

"İçinden geçilmekte olan hassas durumda, Kiev'deki herkese her türlü provokasyondan uzak durmaları çağrısında bulunmak istiyorum" diyen Steinmeier, "Şiddetin tırmanması şu an ülkenin ihtiyacı olan en son şeydir" ifadesini kullandı.

Steinmeier-Kozhara telefonla görüştü

Bu açıklamanın ardından Ukraynalı mevkidaşı Leonid Kozhara ile telefonda görüşen Dışişleri Bakanı Steinmeier, yeni bir yazılı bir açıklama yaparak, taraflardan görüşmeler yoluyla siyasi bir çözüm yolunu benimsemelerini istedi.

"Ukrayna'da yeniden şiddete dönmek kesinlikle bir çözüm getirmeyecek, ülke için iyi bir gelecek sağlamayacaktır" diyen Steinmeier, siyasi bir çözüm için çabaları sürdürmek istedikleri mesajını verdi. Steinmeier, şunları belirtti: "İhtilafın çözümüne yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz. Önümüzde, AGİT'in müzakereler sonucunda geçen hafta sonunda sağladığı, kamu binalarındaki işgale son verilmesine karşılık tutukluların serbest bırakılması gibi olumlu örnekler de var. Önümüzdeki süreçte, siyasi bir çözüm yönünde arayışları sürdürmemiz gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.