Kırgızistan'da 'Kalpak Günü' kutlandı

Kırgızistan'da 'Kalpak Günü' kutlandı

Ülkenin geleneksel sembollerinden biri olan kalpak, üç yıldır 'Kalpak Günü” adı altında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kırgız erkeklerin geçmişten bugüne gururla taktıkları kalpak, kutsal bir nitelik taşıyor. Kalpak, aynı zamanda şekli dolayısıyla da Aladağları temsil ediyor. Ülkede üç yıl önce başlayan "Kalpak Günü" kutlamaları, bu yıl daha da renkli geçti. Birçok büyük kentte ulusal spor oyunları ve konserler düzenlendi. 

Bişkek'te ulusal spor oyunları oynandı
Kalpak günü, özellikle Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te büyük bir coşkuyla kutlandı.

Sabah saatlerinde beyaz kalpaklı erkekler kutlamalar için başkent Bişkek’in merkezindeki, Ala-Too meydanında toplandı. Yüzlerce kişinin toplandığı meydanda ulusal spor oyunları oynandı.

Etkinliğin düzenleyicilerinden, Soyuzbek Nadırbekov, gençler ve kent sakinleri için çeşitli eğlence programları düzenlediklerini belirtti. Nadırbekov, "Bugün gençlerle beraber 'Kalpak Günü'nü kutluyoruz. Burada toplanan gençler için çeşitli ulusal oyunlar organize ettik. Kalpak günü, halk arasında özellikle de gençlerimiz arasında vatanseverlik ruhunu canlandırıyor" dedi.

‘Kalpağımız sağlığa da yararlı’

Sınıf arkadaşları ile birlikte kutlamalar için meydanda bulunan Manasbek  Eldosoğlu, "Kalpağı giydiğim zaman kendimi farklı hissediyorum. Kalpağımızla gurur duyuyoruz. Bir kere giydiğiniz zaman hiç çıkarmak istemezsiniz" diyerek duygularını ifade etti.

Kalpağın faydalı yönlerine de dikkat çeken Eldosoğlu, "Keçeden yapılan kalpak yazın sıcağı, kışın da soğuğu ve yağmuru geçirmiyor. Dolayısıyla kalpak sağlığa da yararlıdır" dedi.

‘Beyaz kalpak Kırgızistan’ın markası olmalıdır’

Kalpak Günü, Kırgız sinemacı Rısbek Cabirov’un inisiyatifi ile 5 Mart 2011’den bu yana kutlanıyor.

Kırgızistan’da gereksiz bayramların fazla olduğunu belirten Cabirov, "Ülkede kutlanan bazı gereksiz bayramlara karşı, 'Kalpak Günü' kutlama düşüncesini geliştirdik. Milli bayram sayısını çoğaltarak gençlerimizde vatanseverlik duygusunu canlandırmayı amaçlamıştık. Beyaz Kalpak Kırgızistan’ın markası olmalıdır" dedi.

Toplum tarafından ilgiyle kutlanan günde bazı hükümet yetkilileri de işe kalpak giyerek geldi. Kalpak, ülkede saygın konuklara da armağan ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.