Kırım Başbakanlık binası ele geçirildi

Kırım Başbakanlık binası ele geçirildi

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin parlamento ve başbakanlık binalarının silahlı gruplarca ele geçirildiği bildirildi.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde bu sabah parlamento ve başbakanlık binası silahlı gruplar tarafından ele geçirildi. Parlamento binasının tepesine Rusya bayrağı çekilirken, silahlı grubun kendilerine "Kırım'daki Rusları savunma bölüğü" adı verdiği öğrenildi.

 

Grup adına açıklama yapan bazı şahıslar, eylemcilerin Kırım'ın geleceğini tayin edecek bir referandum yapılmasını istediklerini belirtildi.

 

Basın mensuplarının parlamentoya yöneldiği sırada ise bina içinden dışarıya ateş açıldı.

 

Rus Interfax ajansının haberine göre olayı, Kırım Tatar Meclisi Başkanı Rifat Çubarov Facebook hesabından duyurdu. Haberde, parlamentoyu ele geçirenlerin sayısının 30-35 civarında olduğu kaydedildi.

 

KİMLİKLERİ ORTAYA ÇIKTI

 

Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti başkenti Simferopol'de hükümet ve parlamento binalarını gece işgal eden ve göndere Rus bayrağı çeken silahlı kişilerin kim oldukları belirlendi.


Kırım hükümeti Başbakan Yardımıcısı Rustam Temirgaliyev'in açıklamasın göre sayıları 50 kişi kadar olan çete kendine "Kırım'daki Rusları savunma bölüğü" adını veriyor. Saldırganların elinde çok sayıda kalaşnikof, Dragunov keskin nişancı tüfeği ve bazukaların bulunduğu da haber verildi.

 

TATİL İLAN EDİLDİ


Simferopol şehri merkezinde tehlikeli durum oluşması nedeniyle tüm özerk cumhuriyet çapında hükümetin kararıyla bugün tatil günü ilan edildi.

 

Önümüzdeki saatlerde hükümet binalarını işgal eden çeteyle taleplerini öğrenmek için Kırım Başbakanı Anatoliy Mogilev'in görüşmeler yapmaya hazırlandığı da bildirildi.

 

GÜVENLİK BİRİMLERİ ALARMDA



Kırım'da gerilim artarken Ukrayna merkez yönetimi de alarma geçti. İçişleri Bakanı görevini yürüten Arsen Avakov az önce Kırım'daki tüm devlet güvenlik birimlerini alarm konumuna geçirdiğini açıkladı.


Halkın çıkabilecek olası çatışmadan zarar görmemesi için şehir merkezindeki Lenin meydanı çevresinde bu sefer güvenlik güçlerinden ikinci güvenlik çemberinin oluşturulması kararı alındı.

 

Bu arada Kırım hükümet binasına yaklaşmaya çalışan bir grup gazetecinin üzerine işgalciler ses bombası attı.

 

Kırım'da parlamento binası ele geçirildi Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, Kiev'deki yönetim karşıtı gösterilerin başarıya ulaşmasının ardından ortaya atılan Ukrayna'dan ayrılma senaryoları gerilimin tırmanmasına neden oluyor.

 

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Konstantinov'un, "Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının gündeme gelebileceği" yönündeki açıklamalarının ardından bölgede gergin bekleyiş sürerken, Kırım Parlamentosunun ülkedeki siyasi durumu ele almak için bugün olağanüstü toplanma kararı almıştı.

 

Ancak dün Parlamento toplantısının yapılmamasının ardından, Rusya yanlıları ile karşıt görüşlü Kırım Tatarları arasında çıkan arbedede 26 kişi yaralanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.