Kırım Günü kutlandı

Kırım Günü kutlandı

Avrasya Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Sami Nogay, Rusya Federasyonu’na bağlı Kırım Cumhuriyeti’nin, ‘20 Ocak Kırım Cumhuriyet Günü’ olması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

‘Kırım Cumhuriyeti, Kırım yarımadası üstünde, Karadeniz’in kuzeyinde konumlanmaktadır’ diyen Avrasya Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Sami Nogay, “Cumhuriyetin kendi sembolü olan arması ve bayrağı vardır. Kırım Cumhuriyeti’nin Başkenti Simferopol’dür. 20 Ocak 1991 yılında Kırım’da referandum düzenlendi ve bu referandumda Kırımlıların birçoğu Kırım’ın özerkliğinin yeniden oluşturulması için oy verdi. Aynı şekilde 17 Mart 1991 yılındaki tüm Sovyet Birliğinin referandumunda da bu oylar tekrarlandı. Bu karar; Kırım’ın statüsünü Ukrayna’nın bir parçası olarak belirledi. (Kırım o zaman Ukrayna Cumhuriyeti içerisindeydi) Karar tarihi ise 29 Aralık 2014 yılında kabul edilen Kırım Cumhuriyeti anayasasındaki 1.Madde ve N-55-3RK/2014 numaralı “Kırım Cumhuriyeti’nin yıldönümleri ve tatilleri” kararı uyarınca Kırım Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi ve resmi bayramı olarak kabul edilmiş oldu” dedi.

İşte Avrasya Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Sami Nogay’ın Kırımla ilgili yaptığı açıklamaların tamamı;

“Kırım halkının iradesini dikkate alan Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Yüksek Kurulu, 12 Şubat 1991 yılında “Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Restorasyonu Hakkında Kanun”u kabul etti. Kanunun 1. Maddesinde “Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak Kırım yarımadası toprakları sınırlarında restore edilecektir” ifadesi yer almıştır. Bu yasaya göre, Kırım Bölgesel Milletvekili Konseyi, Kırım ÖSSC topraklarında (Kırım ÖSSC Anayasası’nın kabulü ve devlet iktidarının anayasal organlarının oluşturulmasından önce) en üst düzey devlet yetkili organı şeklinde geçici olarak tanınmıştır.

Özerkliğin kazanılması ile oluşan halkın coşkusu yükseldiği dönemde, Kırım, dünyadaki devletlerin oluşum süreçlerinin neredeyse tüm evrelerini bir anda yaşamıştır; başkanlık, parlamento hükümet biçimlerini ve hatta hükümetsiz dönemlerini – Anayasasız ve yetkisiz, bazen ise etnik arası ve sosyal çatışmaların yaşandığı dönemleri atlatmıştır. Fakat Kırımlılar, yeni kurulan Özerk Cumhuriyetin sosyo-ekonomik kalkınması için gerekli bir ön koşul olan; yetkililer, farklı uluslar ve devlet ile yapıcı ilişkiler kurabilmiştir.

Geleneksel olarak Kırım Cumhuriyeti Günü’nde, Kırım halkını bölgenin hükümet başkanı kutlar ve Kırımlılarda vatanseverlik duygularını, vatan sevgisini ve bayram sevincini yaşatmak amacıyla çeşitli şenlikler ve etkinlikler düzenlenir.

18 Mart 2018 tarihinden sonra Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin siyasi statüsü – Rusya Federasyonu’nun bir bölgesi olarak Kırım Cumhuriyeti olmuştur. Kırım, Sivastopol şehriyle birlikte Rusya’nın bir bölgesi olarak statü kazanmıştır. Bu kararlarla ilgili Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Kırım yöneticileri ve Sivastopol belediye başkanı gerekli dokümanları imzalamıştır.

Bundan iki gün önce ise, “Kırım’ın, tüm hakları ile Rusya Federasyonu’nun bir bölgesi olarak sayılmasını ister misiniz?” ve “1992’deki Kırım Cumhuriyeti anayasasının tekrar yürürlüğe girmesini ve Kırım’ı Ukrayna’nın bir parçası olarak sayılmasını ister misiniz?” şeklindeki 2 soru üzerine 16 Mart’ta Kırım’da referandum düzenlendi. % 96’dan fazla seçmen Rusya Federasyonu’na katılmaya oy verdiler. 17 Mart’ta Kırım egemen bir devlet olan Kırım Cumhuriyeti olarak ilan edildi ve Kırım yetkilileri Rusya Federasyonu’na kabul edilmek için bir önerge sundular. Bu önerge kısa bir süre sonra Rusya tarafından kabul edilmiştir. Daha sonra Ukrayna Hükümeti bu belgeyi tanımasa da, Rusya yasal olarak iki yeni varlığın – Kırım Cumhuriyeti ve Federal önemdeki Sivastopol Şehrinin – Rusya’nın bir parçası olarak gördüğünü ve bu bölgeler Rus toprağı sayıldığından Rusya yasalarının hükümde olduğunu kabul etti. 18 Mart tarihi ise resmi bir bayramdır - Kırım’ın Rusya’ya Katılma Günüdür.”

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.