Kırım Özerk Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti

Kırım Özerk Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, bugün gerçekleşen oturumla bağımsızlık deklarasyonunu kabul etti. Deklarasyona 78 milletvekili destek verdi. Kırım yerel meclisi 100 parlamenterden oluşuyor.

Interfax’da değerlendirmede bulunan Kırım yerel yönetim kaynakları, “Bu çok önemli bir belge. Bağımsızlık deklarasyonu oturumda kabul edildi. Bu belgenin Rusya ile birleşme sürecinin tamamlanması ve 16 Mart’ta referandum yapılabilmesi için gerekiyordu. Hukuki bir süreç gerçekleştirildi.” bilgisini verdi. Kararın kabul edilmesinin ardından yürürlüğe girdiği ifade ediliyor.


Yerel meclis Kırım Tatarlarına yönelik çok önemli yasalar da kabul etti. Kırım Tatar dilinin desteklenmesi, okul öncesi, ortaöğretim ve üniversitede Rusça ile eşit haklara sahip olmalarının önü açıldı. Kabul edilen yasaya göre Kırım Tatar kültürü de her türlü alanda desteklenecek.

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov da parlamentonun oturumuna katıldı ve kısa bir konuşma yaptı.

KIRIM KENDİ KOMUTANLIĞINI OLUŞTURDU


Kırım Özerk Cumhuriyeti güvenlik ve ordu anlamında da Kiev’le bağlarını kopardı. Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov başkomutan olarak ilan edildi. Aksyonov için düzenlenen yemin töreninde konuşan Kırım Parlamento Başkanı Volodimir Konstantinov, 16 Mart referandumu sürecinde Ukrayna sınırında gerçekleşebilecek herhangi bir provokasyonu önlemek için yeterli güçleri olduğunu söyledi. Konstantinov’a göre Kırım gerekenden çok daha fazla güvenlik gücü yapısına sahip.

Aksyonov’un töreninde yüzleri maskeli silahlı gruplar da yemin ederek Kırım askeri birliklerine katıldı. 

Kiev’de iktidara gelen yeni yönetim ve Batılı ülkeler 16 Mart’ta yapılacak referandumu kabul etmeyeceklerini açıkladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.