Kırım Türklerine Misyoner oyunu

Kırım Türklerine Misyoner oyunu

Ortodoks Hıristiyanların Noel bayramını kutlamasının arifesi olan 6 Ocakta Akmescit'in Yağmurçı (Fontanı) semtinde Müslümanlar Hazreti İsa'nın doğum günü kutlamalarına davet edildi.

Ortodoks Hıristiyanların Noel bayramını kutlamasının arifesi olan 6 Ocakta Akmescit’in Yağmurçı (Fontanı) semtinde Müslümanlar Hazreti İsa’nın doğum günü kutlamalarına davet edildi.

 

Misyonerler Kırım’da Yeni Metotlara Başvuruyor Kırım’da türlü hilelerle Müslümanları Hıristiyanlığa çekmeye çalışan misyonerler faaliyetlerini yoğunlaştırmış durumda. Misyonerlerin söylemleri arasında en son inen mukaddes kitabın ise İncil olduğu belirtiliyor.

 

Yağmurçı köyü Kırım Tatarlarının toplu şekilde yaşadığı semt olarak biliniyor.

 

Kırım Müftülüğünün bildirdiğine göre kutlamalara çoğu çocuk olmak üzere yaklaşık 40 kişi katıldı. Çocukların velileri, kutlamalardan birkaç gün önce Kurtümer adlı bir semt sakininin yardımcılarıyla birlikte Kırım Tatar aileleri yaşadığı evleri dolaştığını ve Kırım Tatarca basılmış “İsa Mesih’in Doğum Günü” kutlamalarının davetiyelerini dağıttığını belirttiler. Davetiyeler “144:20 - Tanrı, onu sevenleri korusun” sözleriyle başlıyor.

 

Anlaşıldığı gibi, Hazreti İsa’nın doğum günü kutlamaları Yağmurçı semtinde 3 yıl boyunca semt sakini olan Kurtümer’in evinde düzenleniyor. Veliler çocuklarını buraya kendileri getiriyor, çünkü kutlamanın sonunda onlara hediyeler veriliyor ve tatlı ikram ediliyor. Çocuklara İsa’nın doğumu hakkında şarkıların metinleri dağıtılıyor, çocuklara tarihi kıyafetler giydirilerek İncil’de anlatılan sahneler canlandırılıyor.

 

Kutlama yapılan evde Kırım Tatarca Hristiyan takvimleri ve kitaplar bulunuyor.

 

Hristiyan tarikatının misyonerlik faaliyetlerinden rahatsız olan Müslümanlar, Yağmurçı'daki kutlamalarını bozdu ve kutlamanın organizatörü Kurtümer’den amaçlarının ne olduğu ve etkinliklerine neden Müslüman çocuklarını davet ettiğini anlatmasını istedi. Kurtümer, “Kimseyi ayırmıyorum, İsa Mesih’i anlatacağım… Allah için Müslüman ya da Hıristiyan olması fark etmiyor” diye cevap verdi. Kendisinin Müslüman ya da Hıristiyan mı olduğuna ilişkin soruya cevap olarak Kurtümer, Peygamber İsa Mesih’in takipçisi olduğunu söyledi. Kurtümer, 1993 yılından beri bu dini takip ettiğini ve benzer etkinlikleri emekli maaşıyla düzenlediğini anlattı.

 

Yağmurçı Müslüman cemaatinin mensupları, çeşitli dini akımların Müslüman olan Kırım Tatarlarını asimile etmesine izin vermeyeceğini kaydetti.

 

Bir Müslüman tepkisini şu sözlerle anlattı, “İnsanlara bu yalana karşı uyarmamız gerekiyor. Bugün buraya gelen çocuklardan ‘Buraya neden geldiğinizi anlıyor musunuz?’ diye sordum. Onlar hediyeler için geldiklerini söyledi. Bu anlaşılıyor, çünkü onlar daha çocuk. ‘Müslüman mısınız?’ diye sorduğumda, onlar ‘Evet’ diye cevap verdi. ‘Size diğer dinlerin anlatılmasını ister miydiniz?’ diye sordum, onlar bana ‘Hayır’ cevabını verdi. İyi ki bunu anlıyorlar. Müslüman olarak elimizden gelince böyle eylemleri engellemeliyiz”

 

Aralık ayı başında da Akmescit’te “Güç Xtreme gösterisi” düzenlendi, ancak ilan edildiğinin aksine Hristiyan tarikatının toplantısı yapıldı. Etkinliğe sadece Kırım Tatarları davet edilmişti. Ayrıca yılbaşı öncesi Sak bölgesindeki anaokullarından birisinde Baptistler Kırım Tatarcaya tercüme edilmiş renkli Hristiyan takvimlerini çocuklara dağıtmışlardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.