Kırım Türklerinin evleri işaretleniyor

Kırım Türklerinin evleri işaretleniyor

Kırım'ın Bahçesaray kentinde, Rusya yanlısı silahlı gruplar, ellerindeki adres listeleriyle gezip, bölgede yaşayan Kırım Tatarlarının kapılarına çarpı işareti

Kırım Tatarlarının başı şimdi de evlerinin kapılarına çarpı işareti koyan silahlı Rusya yanlılarıyla belada. Silahlı Rus yanlısı gruplar, Kırım'ın Bahçesaray kentinde Tatarların yaşadığı evlerin kapılarına çarpı işareti koyuyorlar. Bölgede yaşayan Kırım Tatar halkı endişeli.

 

Rusya'dan yayın yapan Radio Free Europe Radio Liberty adlı internet sitesinde yer alan habere göre Kırım'ın Bahçesaray kentinde yaşayan Nuriye isimli bir Kırım Tatarı, olayla ilgili şunları aktardı, "Evimin önünde oturuyordum, ellerinde sopalar olan ve Rusça konuşan bir grup geldi, onları görünce korkup içeri girdim. Gelenlerin birinin elinde bir liste vardı, o listeye bakarak Tatarların evlerine beyaz tebeşirle çarpı işareti koydu."

 

Nuriye'nin komşusu olan Havva isminde bir diğer kadın da gördüklerini şöyle ifade etti, "7 yaşındaki oğlumu okuldan aldım eve gelirken bu grubu gördüm. Kapılara çarpı işaretleri koyuyorlardı. Onları görünce koktum, oğlumu alıp saklandım. Sokağımızdan ayrıldıkları zaman evime girebildi. Bizim gibi bütün Tatarların kapılarına beyaz tebeşirle çarpı işareti koymuşlar. Ayrıca tornavida ile de kapıları kazıyarak işaretler çizmişler. Tebeşirle yapılan işaretleri yıkadık ancak kazıyarak yaptıkları hala duruyor. Neler olacağını bilmiyoruz ama korkuyoruz."

 

Kırım Tatarları, son günlerde yaşanan gelişmelerden büyük endişe duyuyor. Evlerin işaretlenmesi Kırım Tatarlarına eskiden yaşadıkları sürgünü hatırlattı. Kırım Tatarlarınca "Sürgünlük" olarak anılan sürgün, 1944 yılında Lenin tarafından yapılmıştı. Kırım'da yaşayan yüzbinlerce Kırım Tatarı yük trenlerine doldurularak Özbekistan'a ve Sibirya'ya sürülmüştü. Bu yolculuk sırasında binlerce Kırım Tatarı açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti.

 

Kırım Tatarları 1980'li yıllarda tekrardan yurtlarına dönebilme imkanı bulmuştu. Ancak yurtlarına dönen Kırım Tatarları, evlerinin Rus asıllı başka kişilerce işgal edimesiyle karşılaştı.

 

Kırım Tatarları tekrar "Sürgünlük" günlerine dönmekten korkuyor.

 

Kaynak; Avrupa Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.