Kırım'daki referandumu tanımıyoruz

Kırım'daki referandumu tanımıyoruz

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya, Ukrayna ve Kırımlı 11 üst düzey isime yönelik alınan yaptırım kararının ardından basın açıklaması yaptı.

Kırım’daki referandumun, Ukrayna anayasası ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ifade eden Obama, bu referandumun uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını söyledi.


Bu yöndeki düşüncelerini dün telefonla görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de söylediğini ifade eden Obama, ABD yönetimi olarak aldıkları kararın içeriğine değindi. Obama, “Ukrayna hükümeti ile ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünün altını oyan belirli kişilere yaptırım getiriyoruz. Yaptıklarının sonuçları olduğunu açıkça gösteriyoruz.” dedi. Obama, Rusya’nın eylemlerini sürdürmesi halinde yaptırımları artacağı mesajını verdi.

Rusya’nın tutumunu provokasyon olarak tanımlayan Obama, bu yaklaşımın kendilerini dünyadan izole ettiğini ifade etti. Bu durumun Rus ekonomisi için de tehdit olduğunun altını çizen Obama, uluslararası toplumun Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlaline karşı birlikte hareket etmeye devam edeceğini dile getirdi. Obama sorunun diplomatik yolla çözüleceğine inandığını sözlerine ekledi.

Obama açıklamasında ayrıca gelecek hafta bir Avrupa ziyareti yapacağını dile getirdi. Beyaz Saray’dan geçtiğimiz ay ziyarete ilişkin yapılan açıklamada Başkan Obama’nın 24-26 tarihleri arasında Hollanda, Belçika ve İtalya’ya gideceği ifade edilmişti.

Obama, Brüksel’de NATO Genel Sekreteri ile de bir araya gelecek. Ayrıca Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu'nun başkanlarının da yer alacağı ABD-AB Zirvesi'ne katılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.