Korona Virüs salgını gölgesinde Dünya Hemşireler Günü: nasıl ortaya çıktı? Florance Nightingale kimdir?

Korona Virüs salgını gölgesinde Dünya Hemşireler Günü: nasıl ortaya çıktı? Florance Nightingale kimdir?

Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs günü, onun anısını yaşatmak ve izinden giden hemşireleri takdir etmek üzere Dünya Hemşireler Günü olarak korona virüs salgını gölgesinde kutlanmakta.

Tüm dünyanın koronavirüs salgınıyla boğuştuğu günlerde temizlik ve hijyenin toplum sağlığı için ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.

Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) Dünya Hemşireler Günü için yaptığı açıklamada, "Hemşireler ve Covid-19'a karşı ön cephede mücadele eden diğer sağlık çalışanları, artan tıbbi risklerin ortasında ve bazı yerlerde uğradıkları dışlama, taciz ve saldırıya rağmen hayat kurtarıcı çabaları ve kişisel fedakarlıklarıyla tanınmayı ve takdir edilmeyi hak ediyor" ifadelerini kullandı.

 

florance-nightingale.jpg

Hastalıkları önlemede hijyenin önemini ilk kez gösterenlerden biri, modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen İngiliz hemşire Florence Nightingale'di. O ve ekibi, savaş alanlarında silahtan çok bulaşıcı hastalıklardan ölen askerleri yaşatmak için dünyayı değiştirecek yöntemler uyguladı.

Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs günü, onun anısını yaşatmak ve izinden giden hemşireleri takdir etmek üzere Dünya Hemşireler Günü olarak kutlanmakta.

Nightingale ve ekibi yaklaşık 200 yıl önce bir savaşın ortasında çalıştı.

Bugün ise hemşireler, Covid-19 (yeni tip korna virüsü) adı konulan görünmez bir düşmana karşı verilen savaşta mücadele ediyor.

Koronavirüsle mücadele, çalışma koşulları ve kısıtlamalar nedeniyle bir savaş alanındaki kadar zorlu geçebiliyor.

Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN), 1974'de kabul edilen Dünya Hemşireler Günü'nün bu yılki temasını "Hemşireler: Liderlik edecek bir ses - Sağlık için dünyaya bakım yapmak" olarak belirledi.

 

florance-nightingale2.jpg

Lambalı Kadın Florance Nightingale kimdir?

Nightingale'in modern hemşireliğin kurucusu olduğu kabul ediliyor. Savaşın zor koşullarında, gece gündüz demeden yaralılara baktığı için askerler ona 'Lambalı Kadın' adını vermiştir.

Florance Nightingale, 12 Mayıs 1820 tarihinde Floransa, İtalya‘da doğdu. Babası tarafından eğitilen Florence, Yunanca, Latince, Almanca, İtalyanca, Fransızca, Matematik ve Tarih konularında bilgili, aydın ve eğitimli bir kadın olarak yetişti. Londra‘da Londra King’s Koleji'nden mezun oldu. Hemşirelik için Almanya'da eğitim aldı. Birçok dil bilmesi ve eğitimini en iyi şekilmesi almasının yanında aynı zamanda fedakar ve çalışkan biriydi.

Döneminde hastaneler bakımsız, kalabalık, ve hijyenik olmadığından ailesi bir hastanede çalışma isteğine karşı çıktı. Bunun üzerine o pes etmedi ve hastaneleri dolaşıp hastaları gözlemleyerek şartların iyileştirilmesi ile ilgili çalışmalar yaptı.

1800'lerin başında, hemşire olarak çalışan kadınlar daha alt sınıf olarak nitelendiriliyorlardı ve saygı görmüyordu. Halk hemşirelik mesleğine oldukça uygunsuz anlamlar yüklüyordu. Ancak Nightingale bütün toplumsal normları reddetti. Bunun yerine, kendini hayır işleri yapmaya ve hemşireliği kendi başına olabildiğince öğrenmeye ve öğretmeye adadı.

 

Nightingale, ailesinin tüm olumsuz yorumlarına karşı hemşirelik okumak için Almanya'ya gitti. Orada hasta bakımı ve hastane yönetim temelleri eğitimi aldı. İki yıl sonra ailesinin karşı çıkmasına rağmen, Londra’nın Harley Sokağı’ndaki kadın hastaların bakıldığı bir hastanede yönetici oldu.

Nightingale hemşireliğin ilahi bir görev olduğuna inanıyordu ve ailesinin mesleğini desteklemeyi sürekli reddetmesi onun sık sık depresyon yaşamasına sebep oldu. 1847'de zihinsel bir çöküş yaşadı. İyileşmek için Roma'ya gitti ve burada bir politikacı ve savaş sekreteri Sidney Herbert ile tanıştı. Herbert onun için çok iyi bir arkadaş oldu.

1853- 1856 yılları arasında Kırım Savaşı'nda İngiliz ordusundaki yaralı askerlere bakmak üzere 38 gönüllü hemşire ve rahibelerle İstanbul Selimiye’de Selimiye kışlasında kurulan askeri hastaneye gönderildi. Üsküdar'da hastanenin bakımsız olduğunu ve insanların sıtma ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar nedeniyle öldüğünü gördü. Yoğun bir çalışma sonucu, gerekli malzeme ve eksiklikleri gidererek hastaneyi sağlık koşullarına uygun bir hale getirdi. Bu uğraşların sonucunda ölüm oranı yüzde 42’den yüzde 2’ye indi. Dokunduğu her yeri güzelleştiren Nightingale'in bizim tarihimizde de izlerine rastlamak mümkün.

Nightingale'in Scutari'deki çalışmalarının haberleri basına ulaşmıştı ve İngiltere'de bilinen biri haline gelmişti. Ölüm oranlarındaki düşüş ve hastane koşullarının iyileştirilmesini onun çabası olarak bilindi ve Times onu 'melek' ilan etti.

Kırım Savaşı esnasında hayvanlarla olan temasından geçtiği düşünülen bir enfeksiyon kaptı. Savaşın yarısında ülkesine dönse de bir daha hiçbir zaman tam anlamıyla iyileşemedi. Yaşamı boyunca birçok fiziksel hastalıkla mücadele etse de asıl mücadesinin zihniyle ilgili olduğu biliniyor. Yaşadıklarının incelenmesi üzerine Nightingale'in bipolar bozukluğu olduğu sonucuna varıldı. Yaşamı boyunca hiç durmadan çabalasa da son yıllarında ağır bir depresyon geçirdi.

Florence Nightingale, 13 Ağustos 1910 tarihinde Londra, İngiltere’de 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Florence Nightingale'in sözleri

Benim dini cemiyet kurmak gibi bir niyetim yok, aksine iyi para ödenen bir meslek oluşturmak istiyorum. Ahlaken, ruhen, bedensel olarak hemşirelik mesleği için gerekli koşullara sahip, hangi dini inanca ve görüşe sahip olursa olsun her kadına en kaliteli eğitimi vermek ilkem olmuştur daima. Hastalara yardım etmeyecek kişiler duygusal bir hayalperest olmamalıdır, aksine zor işleri seven, sadakatle hastasına bakan biri olmalıdır.

Ben hemşire olmak istiyorum, kimsesi olmayan insanların en yakını olmak istiyorum.

Tanrının en değerli armağanı hayattır. Bu hayat ise çok defa hemşirenin elinde bulunmuştur.

Eğer iyi bir gözlemci değilseniz, hemşire olmayı düşünmeyin.

 

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.