Koronavirüs havada ve paketlerde ne kadar yaşayabiliyor?

Koronavirüs havada ve paketlerde ne kadar yaşayabiliyor?

Araştırmalara göre virüs, yaşamak için çelik ve plastiği tercih ediyor. Ayrıca düşük sıcaklık ve düşük nemin virüslerin daha uzun süre yaşamasına neden olduğu tespit edildi.

Bulaşıcı olan koronavirüs, bir karton kutu üzerinde en az bir gün hayatta kalabilirken, çelik ve plastik üzerinde daha uzun süre yaşadığı tespit edildi.

KESİN BİLGİ YOK

Covid-19’un patlak vermesinde en büyük sorularından biri buna neden olan mikrobun insanlar arasında nasıl bu kadar kolay hareket ettiği idi. Her ne kadar birçok virüs ve mikrop sıradan nesnelerde hayatta kalabiliyor olsa da yeni koronavirüsün bunu nasıl yaptığı konusunda kesin bir bilgi yok.

Bu duruma bir cevap bulmaya çalışan ABD’li bilim insanları virüsü evlerde ve hastanelerde yaygın olarak kullanılan yedi malzemeye yaymayı denedi ve virüsün bu yüzeylerde ne kadar süre etkin olduğunu tespit etmeye çalıştı.

PASLANMAZ ÇELİK VE PLASTİK YÜZEYDE 3 GÜN KALDI

Montana’daki Ulusal Sağlık Enstitüleri viroloji laboratuvarında yapılan deneylere göre Covid-19 yapıştığı plastik ve paslanmaz çelikte üç gün boyunca en uzun süre ile hayatta kaldı.

Bu tespit, hastane ekipmanlarının ve toplu taşımalardaki tutacakların hastalık için potansiyel bir vektör olduğunu göstermektedir.

Bilim adamları, virüsün farklı malzemeler üzerinde ne kadar süreyle etkin kaldığını araştırdılar. Birkaç saat veya gün bekledikten sonra yüzeyleri sildiler ve petri kabındaki hücreler üzerinde hala bulaşıcı olup/olmadığını kontrol ettiler.

BAKIR YÜZEYLER EN SEVDİKLERİ

Virüsün en çok sevdiği malzemeler, bulaşıcı mikropların üç gün sonra hala toplanabileceği ve biraz daha uzun süre dayanabileceği paslanmaz çelik ve plastikti. Virüs en az bakır yüzeyi sevdi; virüs bakır yüzeyde sadece dört saat kadar barınabildi. Hava odasında yapılan testlerde hava odasında dolaşan mikroplar yaklaşık üç saat burada kaldılar.

Virüsün tam olarak nasıl yayıldığını kesin olarak öğrenmek için ayrıntılı epidemiyolojik çalışmalar yapılacak. Ancak yeni laboratuvar bulguları virüsün en azından karton kutular veya plastik cep telefonu kılıfları gibi yüzeylere yapışabileceğini göstermektedir.

CANSIZ YÜZEYLERDEN YAYILABİLİR Mİ?

Şimdiye kadar virüsün cansız nesneler aracılığıyla yayıldığına dair kesin bir kanıt yok. Washington Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan mikrobiyolog Marilyn Roberts “Bu noktada Covid-19’u kontamine yüzeylerden veya cansız nesnelerden alıp alamayacağımızı bilmiyoruz” diyor.

Hastaları test eden doktorlar, virüsün insanların üst solunum yollarında büyük miktarlarda bulunduğunu bildiriyor. Bu da öksürdüklerinde veya hapşırdıklarında virüsün yayılmasına, havaya ve yüzeylere küçük damlacıklar ve aerosoller püskürtmesine neden oluyor.

Sağlık yetkilileri, insanların ellerini sık sık yıkamasını ve yüzeyleri dezenfekte etmek için alkol bazlı temizleyiciler kullanmasını tavsiye etmektedir. Koronavirüslerin öldürülmesinin oldukça kolay olduğu bilinmektedir; seyreltilmiş etil alkol ve seyreltilmiş hidrojen peroksit en etkili silahlar arasındadır.

NIH araştırmacıları yeni virüsü SARS ile karşılaştırdılar ve iki mikropun benzer süre boyunca yaşadığını buldular. SARS 2003’te bir salgına neden oldu, ancak virüs bu kadar kolay yayılmadı. Bu durum da Covid-19’un neden daha hızlı yayıldığı konusunda diğer faktörlerin rol oynadığı anlamına geliyor.

Araştırmacılar şimdi virüsün sümük, tükürük ve dışkı üzerinde ne kadar süre kaldığını ve hangi sıcaklık ve nem seviyelerine göre yaşamını sürdürdüğünü araştırıyorlar.

 

kor-007.jpg

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN LÜTFEN!

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.