Koronavirüsü yenenlerin kanı, tedavi bulmada kullanılacak

Dünya genelinde yaklaşık 600 bin kişinin enfekte olduğu, 25 bini aşkın kişinin öldüğü yeni tip koronavirüsü yenmek için aşı ve ilaç çalışmaları sürerken, zaten bu hastalığı geçirmiş kişilerin kanları tedavi bulma konusunda önemli rol oynayacak.

Hematolog Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir grup bilim insanının hastalığı yenen kişilerin kanından plazma üretmek için çalışmalara başladığını söyledi. Farmakolog Prof. Dr. Yağız Üresin de bu çalışma için "en umut verici gelişme" dedi.

KORONAVİRÜSTE SAYILAR İKİ KATINA ÇIKABİLİR

Dünya gözünü bilim insanlarına dikmiş Kovid-19'a bulunacak çareyi bekliyor. Çünkü virüs çaresi bulunmadığı her gün yeni insanlara bulaşıyor, canları alıyor. Resmen tespit edilip açıklanmış vaka sayısı 600 bin sınırına ulaştı. Ölenlerin sayısı ise 25 bini geçti. Eğer süreç bu şekilde devam ederse ki şu anda aksi yönde bir gelişme görülmüyor bu rakamların ikiye katlanması söz konusu olabilir. 

NET BİR AŞI YADA İLAÇ BULUNAMADI

Yeni tip koronavirüsün bulaşmasını, öldürücü etkisini giderip tedavi sürecini sağlamak üzere birçok çalışma yürütülüyor. Aralarında Türkiye, ABD, Japonya, Çin, Almanya gibi ülkelerin bulunduğu çok sayıda ülkede aşı ve ilaç çalışmaları devam ediyor. Henüz net olarak bu iki amaca hizmet eden bir ilaç ya da aşı geliştirilebilmiş değil.

KORONAYI YENENLERİN KANI UMUT OLDU

CNN Türk'te Başak Şengül'ün hazırladığı Akıl Çemberi programına katılan Hematolog Prof. Dr. Mustafa Çetiner umut verici bir gelişmenin müjdesini verdi. Çetiner üstelik bu umut verici çalışmanın birkaç ülke ile birlikte Türkiye'de de başladığını söyledi. 

SAĞLIK BAKANLIĞI ÇALIŞMA BAŞLATTI

Prof. Çetiner, Sağlık Bakanlığı'nda bir grup bilim insanının Kovid-19 ile enfekte olup hastalığı yenenlerin kanından elde edilecek plazma ile virüse yeni yakalanacakların tedavilerinin yapılması amacıyla geliştirme çalışmaları yapıldığını ifade etti. 

UMUT VERİCİ

Çetiner'in müjdesini verdiği çalışmaya ilişkin Farmakolog Prof. Dr. Yağız Üresin'in yorumu ise "umut verici" oldu. 

Üresin, bunun 1800'lü yıllardan beri ilaç ve aşı gibi tedavilerde başarı ile uygulanan bir yöntem olduğunu ifade etti. 

 

siyasetcafe.com

 

 

İzlenme: 807
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar