Kudüs yanıyor! Onlarca ölü var

Kudüs yanıyor! Onlarca ölü var

Amerika Birleşik Devleti’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı bugün gerçekleşiyor. Kudüs’te ise gösteriler giderek artıyor. İsrail askerleri göstericilere ateş açtı. İşte sıcak gelişmenin ayrıntıları;

Amerika Birleşik Devleti Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının ardından Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği bugün Kudüs'e taşınıyor.

İsrail askerleri, abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde 16 Filistinliyi şehit etti, 165 Filistinliyi gerçek mermiyle yaraladı.

Avrupa Birliği, ABD’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına itiraz etmişti ve çoğu AB ülkesinin büyükelçisi törene katılmayacak. Ancak, AB içinde de çatlaklar var. Çok sayıda yabancı diplomatın törene katılacağı ve bunlar arasında, AB’nin bu konuda bir ortak açıklama yapmasını engellediği belirtilen Macaristan, Romanya ve Çek Cumhuriyeti temsilcilerinin de bulunduğu kaydediliyor.

İşte dakika dakika gelişmeler:

13:57: Gazze'de İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ölü sayısı 16'ya yükseldi.

13:28: İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD'nin Kudüs kararına karşı olduklarını hatırlatarak, 'İngiltere'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımak gibi bir planı yoktur' ifadesini kullandı.

13:20: İsrail askerleri, Filistinlilerin işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde düzenlediği gösterilere müdahale etti. Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya askeri kontrol noktası yakınında toplanan bir grup Filistinliye İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Filistinli göstericiler de İsrail askerlerinin müdahalesine taşla karşılık verdi.  Kalendiya kontrol noktasındaki olaylarda şu ana kadar yaralananın olmadığı bildirildi. İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın El Halil ve Beytüllahim şehirlerinde de düzenlenen gösterilere müdahale ettiği belirtildi.

13:20: Filistinli yetkililer Gazze'deki gösterilerde ölü sayısının 7'ye yükseldiğini duyurdu.

12:15: İsrail askerleri abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde 2 Filistinli hayatını kaybetti, 93 Filistinliyi gerçek mermiyle yaraladı. Gazze sağlık makamları, 21 yaşındaki Filistinlinin 30 Mart tarihinden bu yana İsrail askeri tarafından öldürülen 46'ıncı Filistinli olduğunu duyurdu.

11:10: Arap Birliği, ABD'nin yasadışı Kudüs kararı nedeniyle çarşamba günü olağanüstü toplantı düzenleyeceğini açıkladı.

10.50 : Gazze Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nde Bureic'in doğusunda üzerlerine ateş açılan iki Filistinlinin yaralandığını duyurdu. Binlerce kişinin Gazze Şeridi'nde sınır bölgelerinde toplandığı aktarılıyor. Gazze'de birçok bölgede gösteri düzenleniyor.

10.45 : Kudüs'teki resmi açılış öncesi Hizbullah'tan sert bit tepki geldi. Hizbullah, ABD'nin büyükelçiliğini taşıma kararının değersiz olduğunu öne sürdü.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.