Kuzey Kore ABD temsilcilerini idam etti

Kuzey Kore ABD temsilcilerini idam etti

Kuzey Kore'nin ABD Temsilcisi Kim Hyok ve 4 dışişleri bakanlığı yetkilisinin Washington adına casusluk yapmak suçundan Mirim Havalimanı'ndan idam edildiği iddiaları iki ülke arasında yeni krize neden olacak. 

Reuters ajansının haberine göre, Güney Kore'de yayımlanan Chosun Ilbo gazetesi, adını açıklamadığı Kuzey Koreli kaynaklara dayanarak, bu kişilerin ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Şubat sonunda Vietnam'da yapılan zirvenin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle idam edildiklerini belirtildi.

ABD ADINA CASUSLUK YAPTIKLARI İÇİN İDAM EDİLDİLER 

Gazeteye göre zirve hazırlıklarından sorumlu olan söz konusu beş yetkili, Washington adına casusluk yapmakla suçlanarak Mirim Havalimanı'nda idam edildi.

Trump'la Kim arasında Hanoi'de yapılan ikinci zirvede ise ABD Yönetimi, yaptırımların kaldırılması için Kore Yarımadası'nın tamamen nükleer silahlardan arındırılmasını şart koşmuştu.

Yine Chosun Ilbo gazetesi, zirve öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla görüşmeleri yürüten Kim Yong Chol adlı üst düzey bir yetkili ve zirvede tercümanlık yapan Sin Hye Yong'un da Çin sınırı yakınlarındaki bir 'çalışma ve yeniden eğitim' kampına gönderildiğini bildirdi.

Reuters haber ajansı da Kim Yong Chol'la birlikte çalışan yetkililerin, zirveden bu yana kamuoyu önüne çıkmadığını aktardı.

KORE SÖZCÜSÜ: HENÜZ DOĞRULANMIŞ DEĞİL 

Güney Kore Birleşme Bakanlığı sözcüsü, Ilbo Chosun'un iddialarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Sözcü, 'henüz doğrulanmamış bir konuda konuşmanın uygun düşmeyeceğini' söyledi.

Seul'deki Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü'nden Hong Min, Kim Hyok Chol'un doğrudan Kuzey Kore liderine karşı sorumlu olduğuna dikkat çekerek idamının şaşırtıcı olmayacağını savundu.

Hong, "Görevi, ABD'nin niyetleri konusunda Kim Jong-un'u bilgilendirmekti. Ancak ABD'nin niyetlerini ya da müzakere stratejisini kavrayabildiğinden şüpheliyim" dedi.

Kim Hyok Chol, zirve için yapılan hazırlık görüşmelerinin sorumluluğuna getirilmeden önce Kuzey Kore'nin "yükselen yıldızlarından" biri olarak görülüyordu.

Siyasetcafe.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.