Libya'daki petrol kaynakları ve rezervleri ne durumda, hangi bölgeden ne kadar petrol çıkıyor?

Libya'daki petrol kaynakları ve rezervleri ne durumda, hangi bölgeden ne kadar petrol çıkıyor?

Libya'daki petrol kaynakları ve rezervleri ne durumda, hangi bölgeden ne kadar petrol çıkıyor? Türkiye günlük petrol ihtiyacını Libya'dan elde edebilir mi?

Dün verdiği demeçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TP'nin Libya'da petrol arama ve üretim çalışmaları için ruhsat başvurusunda bulunduğunu belirterek, "Libya ile yapılan mutabakat kapsamında ise 7 ruhsat alanı belirledik. 3-4 ay içerisinde önce sismik aramaları yapacağız, buradan alınan veriler değerlendirildikten sonra da lokasyon belirleyeceğiz." demişti.

Darbeci Hafter'in kontrol altında tutmaya çalıştığı bölgede, Libya’nın en büyük petrol ve doğalgaz tesisleri bulunuyor.

Libya’da neler yaşandı

Ülkenin doğusundaki darbeci Hafter'e bağlı milislerin, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde meşru Libya hükümetine siyasi baskı kurmak amacıyla petrol üretimini durdurmasının ülke ekonomisini uğrattığı zarar, 100 milyar doları aştı.

Afrika kıtası’nın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi olan Libya'da, hidrokarbon üretimi ve ihracatı son yıllardaki iç savaştan ciddi şekilde etkilendi.

TÜRKİYE DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Türkiye'nin hamlesi ile Hafter üzerinden petrol kaynaklarında hakimiyet kurmak isteyen Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Fransa'nın planları bozuldu.

Ülkenin meşru Başbakanı Fayiz Es Serrac yönetiminin yanında kararlı bir şekilde duran Ankara, sağladığı İHA ve SİHA'larla ülkede savaşın seyrini değiştirirken, Hafter büyük zemin kaybına uğradı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı TRT ortak yayınında Libya'daki son durumu aktarırken, "Hafter her an sürecin dışına atılabilir. Gelişmeler onu gösteriyor." dedi.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı milislerin lideri Hafter'in hakimiyetinde tutmak istediği alanlar, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkat çekmekte.

Akdeniz sahil şeridinde Sidre'den Bingazi'ye kadar 350 kilometre uzanan ve "Petrol Hilali" adı verilen bölgede Sidre, Ras Lanuf, Briga ve Zuveytine gibi ülkenin en büyük petrol ve doğalgaz tesisleri bulunmakta..

TÜRKİYE'NİN GÜNLÜK PETROL İHTİYACI

Türkiye'nin günlük petrol tüketimi ortalama 1 milyon varil. Libya'daki sadece iki petrol kuyusundan bu ihtiyaç kolaylıkla karşılanabilir.

PEKİ LİBYA'DA HANGİ BÖLGEDE GÜNLÜK NE KADAR PETROL ÇIKIYOR

Petrol Hilali'nde yapılan üretim, ülkedeki tüm petrol ihracatının yüzde 60'ını oluşturuyor. Buna göre, bölgedeki rafinerilerden Sidre 350 bin, Ras Lanuf 220 bin, Zuveytine 100 bin ve Briga 8 bin varil günlük üretim kapasitesine sahip.

Ülkede 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında “kara altının” keşfedilmesinden bu yana petrol gelirleri, Libya ekonomisinin can damarını oluşturuyor.

Halihazırda Trablus yönetiminin kontrolündeki Mellite günlük 110 bin varil, Zaviye ise 150 bin varil üretim kapasitesine sahip.

GÜNLÜK 800 BİN VARİL PETROL ÜRETİM KAYBI

Hafter'in, 2014'ten bu yana yürüttüğü savaşın bir parçası olarak petrol üretimini de hedef alması, Libya Ulusal Petrol Kurumu verilerine göre, bu zarar günlük 800 bin varil petrol üretim kaybı ve yaklaşık 55 milyon dolar zarar doğurmakta.

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.