Lübnan karıştı! Yolsuzluk ve çöp krizi protestosu

Lübnan karıştı! Yolsuzluk ve çöp krizi protestosu

Lübnan Başbakanı Temmam Selam, yolsuzluk ve çöp krizini protesto amacıyla dün düzenlenen gösterilerde orantısız güç kullanan güvenlik güçlerinin hesaba çekileceğini ifade etti.

Güvenlik güçleri, cop, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla gösteriye müdahalede bulundu. Polis ile göstericiler arasında çatışmalar çıktı, 35 kişi yaralandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanat ve medya dünyasından isimlerin de katıldığı gösteride, ülkedeki ekonomik, siyasi, güvenlik ve toplumsal alandaki sorunların kınandığı dövizler taşındı.

Eylemciler, dini mercilerin de yolsuzluklara adının karıştığını savunarak, Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan ve Maruni Patriği Beşşara er-Rai'ye tepkilerini dile getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öte yandan Lübnanlı sosyal medya kullanıcıları, söz konusu gösteriyi "tarihi" şeklinde niteleyerek, hiçbir siyasi tarafa mensup olmaksızın milli bir konuda birliğin sağlandığına dikkati çekti.

 

 

 

 

 

 

 

Lübnan'da hükümetin iki aydan bu yana köklü bir çözüm bulamadığı belirtilen sorun, insan sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşacağı endişesiyle vatandaşların tepkisine neden oluyor.

 

 

 

 

 

 

 

Başkent Beyrut'taki tek çöp toplama şirketinin Temmuz ayının ortalarında çalışmalarını durdurması ve ana çöp depolama merkezlerinden birinin kapatılması, başkentin ana caddeleri ile ara sokaklarında büyük çöp yığınlarının oluşmasına neden oluyor. Hükümetin iki aydan bu yana köklü bir çözüm bulamadığı belirtilen sorun, insan sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşacağı endişesiyle vatandaşların tepkisini çekiyor.

"SİYASİ ÇÖP SORUNU DAHA BÜYÜK"

Başbakan Temmam Selam, gösterilerde orantısız güç kullanan güvenlik güçlerinin hesaba çekileceğini belirterek, "Olayın üzeri hesap sorulmadan kapatılmayacak. Sorumlu herkes hesap verecek, kimseyi korumayacağım" dedi.

"Mesele yalnızca çöp değil bilakis daha büyük siyasi çöp sorunları var" diyen Selam, ülkedeki krizlerden, siyasi çekişmelerin faili olan siyasilerin de sorumlu olduğunu savundu. Selam göstericilere, hiçbir siyasi kesimin kendilerini kullanmalarına izin vermemeleri çağrısında da bulunarak, şunları kaydetti:

"Ben halk ve vatandaşın yanındayım. İktidar olmak, sahte tanıklar olmamız anlamına gelmiyor. Meclis aracılığıyla hesaba çekme görevini yerine getiremeyen siyasi güçlerin yerine siz, halk olarak bizi hesaba çektiniz."

Selam, üç hafta önce istifanın eşiğine geldiğini aktararak, "Eğer bakanlar kurulu çöp krizi karşısında karar almazsa, hükümetin varlığının bir anlamı olmaz. Benim sabrım, sizin sabrınızla bağlantılı" ifadelerini kullandı. Selam, sivil toplum kuruluşlarına mevcut sorunları görüşmek üzere diyalog heyeti oluşturma çağrısında bulunarak sözlerini tamamladı.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.