McDonald’s, Coca-Cola, PepsiCo ve Starbucks Rusya'dan çekildi

McDonald’s, Coca-Cola, PepsiCo ve Starbucks Rusya'dan çekildi

ABD'nin ikonik markaları McDonald’s, Coca-Cola, PepsiCo ve Starbucks Rusya’daki operasyonlarını askıya aldı.

PepsiCo, Coca-Cola, McDonald’s ve Starbucks Salı günü yaptığı açıklamada, ülkenin Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, dört ikonik ABD markasının sembolik bir geri adımı olarak Rusya’daki operasyonlarını askıya alacaklarını söyledi.

Pepsi kola, Rusya’da altmış yıldan fazla bir süredir satılmaktadır. McDonald’s, Sovyetler Birliği’ndeki restoranını devletin çökmesinden birkaç ay önce Moskova’da açtı. Son birkaç gün içinde, dört şirketin tümü Rusya’da faaliyet göstermeye devam ettikleri için eleştiri alırken, diğer ABD şirketleri satışları durdurdu ve askıya aldı.

Yale’den Profesör Jeffrey Sonnenfeld, Başkan Vladimir Putin’in işgalinin ardından Rusya’dan çekilen ve çekilmeyen ABD şirketlerinin bir listesini derledi ve kamuoyuna açıkladı. Salı öğleden sonraya kadar Coca-Cola, elektronik tablodaki en tanınmış isimler arasındaydı.

Coca-Cola Salı günü öğleden sonra yaptığı kısa bir açıklamada, “Kalplerimiz Ukrayna’daki bu trajik olayların akıl almaz etkilerine katlanan insanlarla” dedi. “Koşullar geliştikçe durumu izlemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz.”

Rusya, Coca-Cola’nın rakibi PepsiCo’nun daha geniş bir varlığa sahip olduğu dünyadaki birkaç bölgeden biri. Bir düzenleyici dosyalamada Coca-Cola, Ukrayna ve Rusya’daki operasyonlarının 2021’de konsolide net işletme gelirlerinin ve işletme gelirinin yaklaşık %1 ila %2’sine katkıda bulunduğunu söyledi.

Pepsi ise yıllık gelirinin yaklaşık %4’ünü Rusya’da elde ediyor ve Rusya’daki tüm operasyonlarını durdurmuyor. Şirket, ülkede bebek maması, süt ve bebek maması gibi bazı temel ürünleri satmaya devam edeceğini söyledi.

Şirket, Pepsi-Cola, 7Up ve Mirinda markalarının Rusya’daki satışlarının yanı sıra sermaye yatırımları ve tüm reklam ve tanıtım faaliyetlerini askıya alacak.

PepsiCo CEO’su Ramon Laguarta, CNBC tarafından görüntülenen bir çalışan notunda, “Bir yiyecek ve içecek şirketi olarak, işimizin insani yönüne her zamankinden daha fazla sadık kalmalıyız” dedi.

 

850 RESTORANINI KAPATTI

 

McDonald’s Salı günü yaptığı açıklamada, 850 Rus restoranının tamamının geçici olarak kapanacağını duyurdu. Starbucks, ürünlerinin nakliyesi de dahil olmak üzere tüm Rus ticari faaliyetlerinin askıya alındığını söyleyerek bunu bir adım daha ileri götürdü. İki restoran şirketinden McDonald’s ülkede daha büyük bir varlığa sahip ve küresel gelirlerinin daha büyük bir yüzdesini bu satışlardan elde ediyor.

2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı işgalinden bu yana, birçok ABD şirketi hem Rusya hem de Ukrayna’daki risklerini azaltmaya çalıştı. McDonald’s gibi bazı restoran zincirleri, şirkete ait konumların bir kısmını yerel bayilere sattı.

 


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.