Meclis'te kritik gün

Meclis'te kritik gün

Meclis Genel Kurulu, 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergeleri görüşmeye başladı.

Haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları olan dört eski bakanla ilgili yılan hikayesine dönen soruşturma oturumu bugün yapılıyor. Yerel seçim ve eksik önerge nedeniyle 1.5 ay ertelenen soruşturma görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu bugün "gece mesaisi" yapacak.


TARTIŞMA ÇIKTI

17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 eski bakanla ilgili hazırlanan önergeler, TBMM Genel Kurulu’na geldi.

CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleri, görüşmelerin Meclis TV’den canlı yayınlanmasını istedi.

AK Parti adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise fezlekelerin milletten kaçırıldığı iddialarının doğru olmadığını savundu.

Canikli, "Engellenmenin olduğu yönündeki iddialar doğru değildir. İnternetten herkes izleyebilir. Herkesin elinde internet var. Meclis Başkanlığı'nı suç işlemeye teşvik edemezsiniz" dedi.

MHP'DEN GÖRÜŞMELERİ YARIN YAPALIM ÖNERİSİ

Meclis TV'nin bugün mesai günü olmadığı yönünde AK Parti'li Canikli'nin açıklamaları üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Görüşmeleri yarın yapalım. Hodri meydan" çıkışında bulundu.

MHP’Lİ VURAL: TRT REDDETTİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''TRT'ye yazı yazdık, TRT yayın talebini reddetti'' dedi.

TBMM'de soruşturma önergelerinin görüşülmesi öncesinde basın toplantısı düzenleyen Vural, şunları söyledi:

''TRT Meclis'in üzerinde misin? Türk Milletin hakkını kullanan TRT sansür uygulayarak bunu yayınlamayacağım diyebilmektedir. Türkiye'yi TRT mi yönetiyor? Böyle önemli bir konuda hangi yetkiyle yayın yapmıyorsun? TRT'ye hodri meydan diyorum, yüreğiniz varsa TRT Haber'de yayınlayın diyorum.''

Oktay Vural, soruşturma önergeleri konusunda da ''İnşallah soruşturma önergeleri Yüce Divan'ın yolunu açar'' ifadelerini kullandı.

Meclis'te 4 eski bakanla ilgili soruşturma önergeler bugün görüşülmeye başlandı. Saat 14.00'te başlayan görüşmeler, Meclis TV'den yayınlanmıyor yalnızca internetten izlenebiliyor. Muhalefet, canlı yayın yapılmamasına tepki gösterirken, Genel Kurul'un kapalı devre yayınını internetten, "www.tbmm.gov.tr" üzerinden canlı izlemek mümkün olacak. 17 Aralık soruşturmasının ardından, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle istifa eden Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında Yüce Divan yolunu açacak, 4'ü CHP 'ye, biri AK Parti 'ye ait 5 soruşturma önergesi verildi.

184 VEKİL ŞART

TBMM'de eski Bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler hakkındaki soruşturma komisyonu önergelerinin görüşülmesi için, TBMM'de 184 vekilin hazır bulunması gerekiyor.

CHP TAM KADRO KATILIYOR

CHP, Genel Kurul görüşmelerine, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dahil tam kadro katılacak. CHP'nin 134 milletvekili bulunuyor. CHP, görüşmeler öncesinde MHP ile temasa geçerek, 184 sayısının bulunup bulunamayacağı konusunda nabız yokladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ordu'da mitinglerini sürdürmekte olacağından, Genel Kurul'a katılmayacak. Ancak MHP kurmayları, TBMM'de toplantı yeter sayısına ulaşmak için yetecek MHP'li vekilin bulunacağını CHP'ye bildirdi.

CHP yetkilileri, MHP'nin yanısıra, bağımsız vekillerin de katılması ile TBMM'de toplantı yeter sayısı olan 184'ün bulunacağını belirtiyorlar.

BDP'den Eş Başkan Selahattin Demirtaş, Yüksekova'da olacağından, Genel Kurul'da hazır bulunamayacak. Ancak BDP ve HDP'den de katılım olması bekleniyor.

ÜÇ ESKİ BAKAN İLK KEZ KÜRSÜYE ÇIKACAK

Soruşturma önergelerinin görüşüleceği toplantıda, Egemen Bağış dışındaki üç eski bakanın da ilk kez kürsüye çıkarak konuşmaları bekleniyor.

17 Aralık soruşturmalarının başlamasının ardından, dört eski bakandan sadece AB eski Bakanı Egemen Bağış, TBMM'de soruşturmalar hakkında konuşma yapmış, iddiaları reddetmişti.

AK PARTİ TEK KOMİSYON, CHP DÖRT AYRI KOMİSYON İSTİYOR

4 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin hem AK Parti'nin, hem de CHP'nin önergeleri bulunuyor.

AK Parti, dört eski bakan için tek bir komisyon kurulmasını isterken, CHP dört bakan için ayrı ayrı dört soruşturma komisyonu kurulması için önerge verdi.

ÖNCE AK PARTİ ÖNERGESİ

TBMM Genel Kurulu'nda önce AK Parti'nin soruşturma önergesi görüşülecek. AK Parti'nin önergesinin kabul edilmesi halinde, CHP'nin önergelerinin de ayrıca görüşülüp görüşülmeyeceği konusunda tartışmalar sürüyor.

Bu konuda ilk görüş, AK Parti'nin soruşturma önergesinin kabul edilmesinin ardından CHP'nin aynı kişiler hakkındaki önergelerinin yeniden görüşülmesine gerek olmadığı yolunda. Buna karşı olarak, CHP'nin dört ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını önermesi nedeniyle, CHP'nin önergesinin de görüşülmesi gerektiğini savunan bir görüş de var.

ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN DURUMU NE OLACAK?

Dört eski bakandan, eski Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında geçen hafta mahkeme takipsizlik kararı vermişti.

Ancak Bayraktar hakkında mahkemece verilen takipsizlik kararının, TBMM'de soruşturma komisyonu kurulmasına engel teşkil etmiyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.