Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos: "Dünyanın restarta ihtiyacı var."

Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos: "Dünyanın restarta ihtiyacı var."

Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos: katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Kovid-19 salgınının yarattığı hasardan ders çıkarması için dünyanın restart'a ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP)’nun düzenlediği Webinar'a katılan Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos UİP İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin'in sorularını yanıtladı.

Uluslararası İşbirliği Platformu’ndan (UİP) yapılan açıklamaya göre, dünyanın dengelerini altüst eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gündemdeki yerini koruyor.

Salgın henüz bitmese de mevcut süreç, dünyada “yeni normal” olarak adlandırılıyor. Söz konusu dönemde yeni dünya düzeni, küresel ekonomik sistemin geleceği ve salgın sonrasındaki sosyal hayat, UİP’in düzenlediği Webinar’da tartışıldı.

Moratinos, etkinlikte yaptığı konuşmada, Kovid-19 salgınının yarattığı hasardan ders çıkarması için dünyanın restart'a ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK

“Kovid-19'un yol açtığı küresel krize hazırlıksız yakalandık. Korona yapmakta olduklarımızı yapmaya devam edemeyeceğimizi bize gösterdi. Uluslararası kuruluşlar bu süreçte başarısız kaldı. Dayanışmalarını ve sorumluluklarını paylaşmaya hazır değillerdi.”

YOĞUN İŞBİRLİKLERİ ZARURî

“Herkese yararlı ve işe yarayan bir strateji geliştirmek için yeniden başlamaya ihtiyacımız var. Sosyal ve ekonomik engellerin üstesinden gelmek için finansal paketler ve iyileşme planları içeren pozitif bir program lâzım. Ülkeler arasında yoğun işbirlikleri zarurî.”

‘Bir sonraki küresel kriz siber olacak’

Moratinos şöyle devam etti, “Bir sonraki küresel kriz siber olacak. İletişimin olmadığı bir sokağa çıkma yasağı dönemi düşünemiyorum. BM Güvenlik Konseyi’nin sorunu, kriz sonrası kimin daha iyi bir konumda yer alacağı ancak asıl soru, insanlar için ne yapılacağı olmalı. Dünyanın yüzleştiği sorunlara ancak kapsamlı bir yaklaşımla çözüm üretilebilir. İnsanlığın artık ‘küresel şuuru’ oluşmalı. AB, bazı kısıtlamalarla yüzleşecek cesareti gösterirse geleceğinin parlak olabileceğini düşünüyorum. Üye ülkeler arasında yoğun iş birlikleri zarurî. Avrupa’nın artık harekete geçme zamanı.” Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış da salgın sonrası döneme ilişkin, “Artık hiçbir şeyin aynı olamayacağı bir dönemde güçlü ve sağlam planlar gerekiyor. Asıl soru, dünyanın nasıl yönetilmesi gerektiği. Nükleer güce, savaş ekipmanlarına ve her türlü zenginliğe sahip olan dünya, neredeyse en önemli unsur olan sağlığımızı elimizden almak üzere olan küçük bir virüse hazırlıksız yakalandı. Sağlık mutlaka en öncelik haline gelmeli.” ifadelerini kullandı.

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.