Merkel'den Türkiye'yi Dinlemeye Devam İması!
Bir Alman kanalının canlı yayınına katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, PKK'ya silah yardımı teklifinden Türkiye'nin yasa dışı şekilde dinlendiği iddialarına kadar gündeme dair birçok soruya cevap verdi.
Almanya'nın birinci televizyon kanalı ARD'nin canlı yayınına katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, IŞİD'e karşı PKK'ya silah yardımında bulunulması fikrine kapıları kapatırken Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddialarını yorumsuz bırakmayı tercih etti. Merkel, tehditlerin arttığı durumlarda istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerine ihtiyaç duyulduğunu ve bunu herkesin anlaşyışla karşılayacağını dile getirdi.
Kuzey Irak'ta Soykırım Tehlikesi Var!
Kuzey Irak'ta IŞİD kaynaklı bir soykırım riskinin mevcut olduğunu belirten Merkel, bu tehdide karşı Alman hükûmetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) silah yardımı alternatifi üzerinde düşündüğünü açıkladı.
Merkezi yönetimin onaylaması durumunda Kürt yönetimine silah yardımının gerçekleştirilebileceğini ifade eden Merkel, gönderilecek silahların PKK'nın da eline geçmesi gibi bir durumun söz konusu olmayacağının altını çizdi. Birleşmiş Milletler (BM) kararını hatırlatan Merkel, buna göre merkezi yönetimin kabul etmesi durumunda Irak topraklarına silah gönderilebileceğini vurguladı.
Kuzey Irak'ta yaşananların bugüne kadar görülmemiş olağanüstü bir durum olduğunu belirten Merkel, Almanya'nın silah sevkıyatı konusunda çok dikkatli bir politika izlediğini, Irak'ın kuzeyinde yaşananlardan dolayı böylesi bir karar almak durumunda kaldıklarını ifade etti:
"Bu karar, IŞİD milisleri tarafından tüm gözler önünde gerçekleştirilen bir soykırım bağlamında alındı. IŞİD, kendilerinden farklı düşünen herkese, ister Müslüman ister Hristiyan olsun terör uyguluyor. Terörü birstrateji olarak kullanıyor. Biz, önceliği insani yardımlara verdik. Ardından askeri malzeme yardımı istendiği için bunlar hazırlandı. Bizden silah ve mühimmat istendiğinde bunu reddedemezdik. Çünkü ABD ve diğerleriyle birlikte bu olayları durdurmayı başaran IKBY'ninn savaşçıları oldu. Bu sebeple bu talebi reddetmek bizim için bir seçenek değildi."
Silahların Yanlış Ellere Geçmemezinin Garantisi Yok!
IKBY'ye gönderielcek silahların yanlış kişilerin ellerine geçmesiyle ilgili riski kapsamlı ve derinlemesine ele aldıklarını söyleyen Merkel, "Böyle durumlarda yüzde yüz bir Garanti yok. Ama sadece iki seçeneğimiz var. Ya şimdi silah gönderir teröristlerin faaliyetlerini son vermelerini sağlamaya katkımız olur, bir soykırımı ya da çok sayıda soykırımı önleriz? Ya da 'yok, bu risk çok büyük' der göndermeyiz. Biz, durumu tarttık şimdi hemen harekete geçmemiz için nedenlerin ağır bastığını değerlendirdik." ifadelerini kullandı.
Merkel, IŞİD'in sahip olduğu finansal kaynakların hiçbir ülkenin desteğine ihtiyaç duymayacak kadar güçlü olduğunu da vurguladı.
Almanya'nın Türkiye'yi Dinlemesi!
BND'nin NATO müttefikleri Türkiye ve Arnavutluk'u dinlediği yönündeki iddialarla ilgili soru üzerine Merkel, işin tabiatı egreği BND'nin faaliyetleriyle ilgili konuşamayacağının anlayışla karşılanması egrektiğini belirtti:
"İlk olarak şunu anlayışla karşılamanızı bekliyorum, işin tabiatı nedeniyle BND'nin faaliyetlerinin ayrıntıları hakkında burada konuşamam. İkinci olarak, 'Dostlar arasında dinleme kabul edilemez' sözüm ABD'nin faaliyetleri bağlamında söylenmiş bir sözdü. Bu bağlam önemli. Bunun dışında şunu söyleyebilirim. BND dışarıda bizim için güvenlik açısından geçerli tüm bilgileri toplamakla görevlidir. İçeride de Anayasayı Koruma Teşkilatı bu görevi yerine getiriyor. Tam da artan tehditler ışığında, istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerine ihtiyacımız sürecek. Herkesin bunu anlayacağına inanıyorum."
Merkel hükûmetinin emriyle BND'nin 2009 yılından itibaren NATO müttefiki Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde bulunduğunu gündeme taşıyan Der Spiegel dergisi, söz konusu istihbarat toplama talebinin sadece Türkiye için değil 80 ülke hakkında da verildiğini iddia etmişti. Dergideki ahbere göre bu ülkeler arasında 30 ülke istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştırılacağı 'ana ülkeler' olarak belirlenmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.