Moğolistan'da eski Türk Anıtı keşfedildi

Moğolistan'da eski Türk Anıtı keşfedildi

Güney Moğolistan'daki Gobi Çölü'nde, Dundgovi bölgesindeki Nogoontal (Yeşil Çöl) adı verilen bölgede keşfedilmemiş yeni bir Türk koleksiyonu keşfedildi.

Moğolistan Ulusal Müzesi ve Uluslararası Türk Akademisi tarafından ortaklaşa yürütülen arkeolojik bir keşif "Kerulen", Güney Moğolistan'daki Gobi Çölü'nde, Dundgovi bölgesindeki Nogoontal (Yeşil Çöl) adı verilen bölgede keşfedilmemiş yeni bir Türk koleksiyonu keşfetti.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darkhan Kydyrali'nin bunu resmi sosyal ağ sayfasında söylediğini bildirildi.

Rapora göre, büyük ölçüde Türk hükümdar ve prens koleksiyonları çoğunlukla Orta Moğolistan'da, Orhun ve Tuul nehirlerinin vadilerinde bulundu. Bu tür anıtlar, ülkenin güneyindeki Gobi Çölü'nde çok nadirdir. Dikkatli çalışmaları, eski Türk kültürünün araştırma coğrafyasını daha da genişletecektir.

Kompleksin toplam alanı 2.5 x 2.5 metrekaredir. Kompleksdeki sade taş, boynuz şeklindeki süs eşyaları ve çiçeklerle oyulmuştur.

İçinde 2 metreden fazla 4 taş bulunan ritüel kompleksinin eski bir Türk asilzade olduğu tahmin edilmektedir.

 

mogolistan-min-1.jpg

 

Uluslararası Türk Akademisi'nin Moğolistan Ulusal Müzesi ile birlikte 2016 yılından bu yana Kerulen projesi kapsamında Kentai eyaletinin Delgerhan bölgesindeki Türklere ait Hayahudağ ve Gunburd koleksiyonlarında arkeolojik kazılar yürüttüğü belirtilmelidir. Kazılar sırasında eski Türk kültürüyle ilgili önemli buluntular elde edilmiştir.

Akademi ve Moğolistan tarafı ile birlikte, yeni keşfedilen nesneyi ayrıntılı olarak incelemek için araştırmaya devam etmeyi planlıyor.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.