Muhalefet cephesinde bir şeyler pişiriliyor!

Muhalefet cephesinde bir şeyler pişiriliyor!

Kulislerden haber almasıyla ünlü hükümet yanlısı gazeteci Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında Muhalefetteki hareketlenmeleri değerlendiren bir yazı yazdı.

Oldukça karmaşık siyasi gelişmeleri dile getiren Selvi, "Daha önce HDP denilince kırmızı çizgi ilan eden İYİ Parti yöneticilerinin HDP’li bakan modeline tepkili olmadıkları dikkatimi çekti. Muhalefet cephesinde bir yerlerde bir şeyler pişiriliyor gibi." diye yazarak muhalefetin önündeki belirsizlikleri de sıraladı.

Selvi'nin yazısının bir bölümü şöyle:

(...)

Kılıçdaroğlu, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’ın sorusu üzerine 2023 seçimlerine Millet İttifakı’nı oluşturan tüm aktörlerin yer alacağı bir kabine modeli ile gitmeyi hedeflediklerini söyledi. Liderler kabinesi modelini, “Cumhurbaşkanı Millet İttifakı’ndan olunca cumhurbaşkanı yardımcıları da Meclis başkanı da Millet İttifakı’ndan olacak. Temel Karamollaoğlu da, Meral Akşener de, Gültekin Uysal da yönetim kadrosunda olacak” diye anlattı. Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’na dahil oldukları takdirde Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nu da bu modele dahil etmeyi planlıyor. Davutoğlu’nu bilemem ama Babacan, Millet İttifakı’na girmekte istekli.

 

AKŞENER’E MECLİS BAŞKANLIĞI MI?

Kılıçdaroğlu’nun liderler kabinesi modelinde, Millet İttifakı liderlerinin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yer alması öneriliyor. Anayasa hukukçusu CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’nun da belirttiği gibi, cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısında bir sınırlama yok. Meral Akşener, Millet İttifakı’nda CHP’den sonra ikinci büyük partinin lideri olduğu için kendisine Meclis başkanlığı koltuğu önerilebilir.

CHP ve İYİ Parti’nin parlamenter sistem önerisinde Meclis başkanlığının konumu güçlendiriliyor.

MUHALEFETİN ÖNÜNDEKİ BELİRSİZLİKLER

Kılıçdaroğlu, millet ittifakını genişletmek için koalisyon hükümetleri döneminde olduğu gibi bir paylaşımı çağrıştırıyor. Ama zaten yüzde 50 artı 1 sistemi bunu öngörmüyor mu? Kılıçdaroğlu, Demirel’in geçmişte kurduğu Milliyetçi Cephe hükümetleri modelini esas alıyor. Herkes içinde olsun, oldukça geniş bir tabana yayılsın istiyor.

Bu sistemin önünde önemli belirsizlikler var.

1- Millet ittifakı ortak aday çıkarabilecek mi?

2- Partiler kendi adaylarını mı çıkaracak?

3- Ortak aday çıkarılırsa bu kim olacak?

4- Kılıçdaroğlu, millet ittifakının ortak adayı ya da CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olacak mı?

5- Meral Akşener’in tavrı ne olacak? Akşener kendisinin aday olma konusunda ısrarlı olmayacağı yönünde mesajlar veriyor. Ama kimin aday olacağını belirleme kartını elinde tutuyor.

6- Yeni seçim yasası nasıl olacak, seçim barajı kaç olacak?

 

MUHALEFETİN ORTAK ADAY ÇIKARMASI MÜMKÜN MÜ?

Belirsizlikleri sıraladım ama millet ittifakını ortak aday modeline yakın görüyorum.

Millet ittifakı ortak aday ve liderler kabinesi modellerini olgunlaştırmaya başladı. Bu model millet ittifakı tabanında da olumsuz karşılanmadı. Tabii burada kilit soru ortak cumhurbaşkanı adayının kim olacağı. Abdullah Gül modeli tabanda tepki topluyor ama Kılıçdaroğlu mu, Mansur Yavaş mı, Ekrem İmamoğlu mu? Yoksa sürpriz bir isim mi?

 

MİLLET İTTİFAKININ ADAYI NASIL BELİRLENECEK?

Bu yazıyı kaleme almadan önce millet ittifakı ortaklarının nabzını tutmaya çalıştım.

Ortak aday konusunda bir formülden söz ediliyor.

Ortak aday modeli üzerinde uzlaşmaya varılırsa, “Hangi isimle daha yüksek oy alırız” diye geniş katılımlı anketler yaptırılacak.

Anketten çıkacak isimler liderler tarafından masaya yatırılıp, nihai karar verilecek.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.