Natanyahu Arap oylarının peşinde

Natanyahu Arap oylarının peşinde

İsrail Başbakanı Binyamin Natanyahu'nun Arap oylarının peşine düştüğü ve Arap şehirlerini dolaştığı bildirildi.

Odatv'nin Yahudi asıllı yazarı Rafael Sadi bugünkü yazısında yaklaşan İsrail seçimlerinin Yahudi-Arap yakınlaşmasına neden olduğunu yazdı.

Sadi yazısında, "Son yıllarda yaygınlaşan Türk dizilerinin, iki toplumu da kucakladığını görmek bir Türk insanı olarak beni oldukça keyiflendiriyor. Türk olduğumu bilenlerin anında Yamaç’ı tanıyor musun demesi. Cumali Koçovalı’yı sorması hatta geçen hafta Ferii Murtaza’nın yeni karısı Ayşe’ye hasta olan bir eski komşunun sözleri beni adeta şaşkına çevirdi." diye yazdı.

Odatv'de İsrail hakkında deyim yerindeyse "yıkama-yağlama" yazılar yazmasıyla tanınan Türk vatandaşı Yahudi Rafael Sadi'nin bu yazısının yayınlandığı gün İsrail askerleri Batı Şeria'da 5 Filistinli çocuğu gözaltına aldı

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, yaşları 8 ile 12 arasında değişen 3'ü kardeş 5 Filistinli çocuk El Halil kenti yakınlarındaki Mesafer Yatta kırsalında kenger toplamaya çıkmıştı.

23 MART'TA İSRAİL'DE YAPILACAK PARLAMENTO SEÇİMLERİNİN KIRAN KIRANA GEÇECEĞİ BİLDİRİLİYOR    

İki yıl içinde dördüncüsü olan bu seçimler, İsrail'in iç durumu, bölgesel ve uluslararası koşullar ışığında büyük bir önem taşıyor.  

İndependent Türkçe'de yer alan bir değerlendirmede en az bir ay öncesinde Knesset'in dağıldığı ilanından bu yana, İsrail'de kaos ve bölünmelerin kaydedildiğini gösteren partizan durum, somut değişiklikler yönünde bir umut ışığı göstermediği yazıyor. Rekabetin sağ ile radikal sağ, yani Likud’dan ayrılıp yeni bir parti kuran ve önde gelen birçok sağcıyı kendi yanına çeken Gideon Saar ile Netanyahu arasında olacağı ise bugün apaçık anlaşılıyor.

Radikal sağcı konumundaki Naftali’nin partisi ise bir sonraki hükümetin çekirdeğini teşkil edecek. Saar veya Netanyahu bir hükümete dahil olduğu taktirde sağ kanat İsrail'i kontrol etmeye devam edecek. Sol ve merkez partiler ise bir sonraki hükümeti kurmaları için gerekli çoğunluğu elde edemeyecek.

Dört ulusal parti birleşiminden 15 milletvekili ile temsil edilen ve en azından başbakanın seçilmesinde etkisi olan Ortak Arap Listesi ise Mansur Abbas liderliğindeki İslami Hareket’in çekilmesi ardından bu seçimlere üç parti ile katılacak. Nitekim Abbas’ın Başbakan’a destek verdiği ve listenin başta Netanyahu’yu devirmeye çalışmak olmak üzere çalışma ilkelerinden saptığı adımlarının ardından anlaşmazlık çıkmıştı.

Maariv gazetesinde yayınlanan kamuoyu yoklamasına göre, Netanyahu'nun kampı 59, hükümet kurma yetkisini elinde bulundurmayacak olan muhalif parti ise 61 üyeye sahip olacak.

Ankete göre, 16 sandalye alacak olan Bennett’in partisi, hükümet kurma yolunda Netanyahu ile Saar arasında bir seçim yapacağı için belirleyici rol oynayacak.

Son haftalarda kapsamlı dönüşümler geçiren İşçi Partisi ise, önceki ankette kaydedilen 4’e kıyasla bu hafta altı sandalye kazanacak; böylece barajı aşma riskinden kurtulmuş olacak.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.