NATO Rusya ile ilişkilerini masaya yatırıyor

NATO Rusya ile ilişkilerini masaya yatırıyor

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Ukrayna ve Kırım'daki gelişmeler bağlamında NATO-Rusya ilişkilerinin geleceği masaya yatırılacak.


1396282283_nato-1.jpg



NATO Dışişleri Bakanları'nın bir yandan Ukrayna’ya yönelik desteği güçlendirip diğer yandan da Rusya ile ilişkileri genel hatlarıyla değerlendirerek bu ülke üzerindeki baskıyı artırmaları öngörülüyor. 

Üst düzey bir NATO yetkilisi, bundan sonra Rusya ile ilişkilerin şimdiye kadar olduğu gibi yürütülmesinin mümkün olmadığını ifade ederken özellikle ABD’nin Moskova üzerindeki baskıyı artırma konusunda ısrarcı olduğu belirtiliyor. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, NATO müttefiklerini, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı son görüşme hakkında bilgilendirmesinin beklendiği toplantıda, Ukrayna tarafından iletilen ve oldukça uzun olduğu kaydedilen “askeri talepler” listesinin de ele alınması gündemde. 

Üst düzey bir NATO yetkilisi, bu listenin üye ülkeler bazında ele alındığının altını çizdi.

1396282345_nato-4.jpg



NATO şu ana kadar Rusya’ya tepki olarak Suriye’deki kimyasalların taşınması operasyonuna yönelik ortak deniz eskortu misyonunu iptal etmiş ve hem siyasi hem de askeri düzeyde memur seviyesindeki toplantıları askıya almıştı. 

Toplantıda, bu önlemlere yenilerinin eklenip eklenmeyeceğinin yanı sıra kısa ve uzun vadede atılabilecek adımlar da ele alınacak. 

Doğru Avrupa’da kalıcı üsler oluşturulması, Ukrayna ve Gürcistan’ın üyeliğinin kabul edilmesi en çok dile getirilen uzun vadeli opsiyonlar arasında yer alıyor. İki gün sürecek olan toplantıda NATO-Ukrayna Komisyonu’nun yanı sıra NATO-Gürcistan Komisyonu’nun dışişleri bakanları düzeyinde toplanması öngörülüyor.

1396282387_nato-5.jpg



İstanbul İşbirliği Girişimi ülkeleriyle de bir araya gelecek olan NATO dışişleri bakanları, Afganistan konusunu da ele alacak. 

Türkiye’den üçlü toplantı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Davutoğlu’nun girişimiyle NATO karargahında, "Türkiye – Avrupa Birliği (AB) – ABD Siyasi İstişare Toplantısı"nın da yapılması öngörülüyor. 

Bu toplantıya, Davutoğlu ve Kerry’nin yanı sıra AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton katılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.