O Ülkenin Bakanı Açıkladı! “Türkiye İle Vize Serbestliği Konusunda…”

O Ülkenin Bakanı Açıkladı! “Türkiye İle Vize Serbestliği Konusunda…”

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk vatandaşlarına vize serbestliği olması için olumlu olarak bakıyor, "Hizmet pasaportu sahiplerine ve lisans sahibi araç kullanıcılarına vize serbestisi sağlanması için çalışmalar yakın zamanda neticelenecek.

Toplantı kapsamında Rusya ve Türkiye arasındaki bazı ticari engellerin kaldırılmasına yönelik fikir alışverinde bulunduklarını söyleyen Novak, Gelecekteki ortak projelere dair konular ele alındı. 

Atılan adımlardan son derece memnunum. Geçen seneye göre ticaret hacmimiz yüzde 30 çoğaldı fakat bu rakam bile potansiyelimizin çok altında.

Novak, Türk ve Rus liderlerin ortaya koyduğu 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için gerekli adımların atıldı ve bu konuda iki ülkenin kurduğu ortak yatırım fonunun çalışmalarının hızla devam ediyor.

İki ülke arasındaki vize uygulamısında değişikliğin yakın olduğunu söyleyen Novak, "Türk vatandaşlarına vize serbestliği sağlanmasına olumlu yönden bakıyoruz.

Hizmet pasaportu sahiplerine ve lisans sahibi araç kullanıcılarına vize serbestisi sağlanması için gerekli teklifleri Rusya Dışişleri Bakanlığına ilettik. 

Bu çalışmaların yakında neticeleneceği konusunda iyimseriz. 

TÜRKİYE'YE ET İHRAÇ ETMEK İSTİYORUZ

Novak, KEK toplantısında yatırımların karşılıklı olarak çeşitlendirilmesi konusunu görüştüklerini ve tarım alanında da iki ülke arasındaki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Rus şirketleri, Türkiye'ye kırmızı ve beyaz et ihraç etmek istediklerini bildiren Novak, "Tarım bakanlıklarımız gerekli sertifikaların alınması konusunda çalışmalarına devam ediyor. 

Türk yetkililer, üç Rus şirketi üzerinde incelemeleri devam ediyor. Türkiye'nin bu konuda izinleri yakın zamanda vereceğini umuyoruz.

Türkiye ve Rusya arasındaki iş birliği sadece enerji alanıyla sınırlı kalmaması gerektiğini söyleyen Novak, "Sanayi, tekstil, ekipman üretimi gibi alanlarda birçok ortak yatırımımız var. Finans alanında da Sberbank'ın DenizBank'a yönelik yatırımı söz konusu.

TÜRKAKIM'DA İKİNCİ HATTIN KARA KISMINDA ANLAŞTIK

Türk Akım doğalgaz boru hattı projesinde birinci ve ikinci hattın deniz kısmıyla ilgili inşaatın devam ettiğini söyleyen Novak, "Sene sonuna kadar ikinci hattın kara kısmının protokollerini imzalama konusunda anlaştık.

Rus enerji şirketi Gazprom'un, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan ile Türk Akım üzerinden doğalgaz temini konusunda anlaşma imzalaması yapıldı.

Novak, "Yunanistan ve İtalya'ya da doğalgaz temini konusunu yakın gelecekte değerlendireceğiz.

Özellikle Güney Doğu Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacı için çalışmalarımız devam ediyor.

Novak, iki ülke arasındaki doğalgaz indirimi konusunun hala tahkimde olduğunu söyleyerek, "Bu konuyla ilgili müzakereler devam ediyor, ortak bir anlaşmaya varacağımızı umut ediyorum.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne Türk yatırımcıların ortak olması da çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Novak, konuşmasına şöyle devam etti:

Proje bugüne kadar belirlenen takvim doğrultusunda ilerledi. Projenin sadece Rus şirketleri ile değil, Türk şirketleri ile birlikte tamamlanacak olması iyi bir gösterge. 

Neredeyse gerekli tüm lisans ve onaylar alınmış durumda. İnşaat için gereken son lisansın da alınmasını bekliyoruz. Sonrasında ilk beton dökülecek. 

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.