Oktay: Buna terörist demeye bile dili varmıyorlar

Oktay: Buna terörist demeye bile dili varmıyorlar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Şimdi terörist demeye bile dili varmayanlar için bunu özellikle söylüyorum; bu silah şöyle veya böyle bir Müslüman adı Müslüman olan birisinin elinde olsaydı bugün dünyada kopan fırtınayı siz düşünün." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu birlikte Yeni Zelanda'da 50 kişinin şehit olduğu terör saldırısının yaşandığı El Nur Camisi'ni ziyaret etti.

Oktay ve Çavuşoğlu, camiye gelişlerinde yetkililerce karşılanırken, saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten polislerden de bilgi aldı. Ardından terör saldırısının yaşandığı cami önüne karanfil bırakan Oktay ve Çavuşoğlu, burada şehit olanlar için dua etti.

Ziyarette gazetecilere açıklamalarda bulunan Oktay ve Çavuşoğlu, temasları hakkında bilgiler verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, terör saldırısının hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yeni Zelanda'ya geldiklerini söyledi.

Temasları kapsamında Yeni Zelanda'nın Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Christchurch'ten sorumlu bir bakanla görüştüklerini aktaran Oktay, ardından Yeni Zelanda Müslüman Dernekleri Federasyonu üyeleri ve saldırı esnasında hutbede olan El Nur Camisi'nin imamıyla görüştüklerini söyledi.

Burada olayın şahitleriyle bir araya geldiklerini ifade eden Oktay, "Onlarla ilk defa konuşma fırsatı buldukları için kendi içimizde bir duygu seli yaşadık. Kolay değil 50 şehidimiz ve yaralılarımız var. Bugün de buradaki Türk vatandaşlarımızla birlikte beraber olduk." dedi.

"TÜRK VATANDAŞI YARALILARIMIZIN DURUMU İYİYE GİDİYOR"

Ardından hastanede, aralarında üç Türk vatandaşının da bulunduğu yaralıları ziyaret ettiklerini belirten Oktay, "Hepsinin durumu iyiye gidiyor. Zekeriya'nın (Tuya) durumu biliyorsunuz biraz sorunluydu ama daha iyi olduğunu; aldığımız bilgilere göre daha iyi olduğunu gördük. Babası ve kardeşi de bizimle gelmişti, onlar da yanındalar. Diğerlerinin aileleri de Mustafa (Boztaş) ve Temel'in de (Ataçocuğu) aileleri yanında. Diğer yararları da ziyaret ettik." İfadelerini kullandı.

Hastanedeki ziyaretlerinin ardından El Nur Camisi'ne gelerek burada yetkililerden bilgiler aldıklarını ve -şehitler için dua ettiklerini belirten Oktay, daha sonra Christchurch Belediye Başkanı ve Yeni Zelanda Genel Valisi Dame Patsy Reddy’dan güvenlik brifingi alacaklarını söyledi.


"TERÖRÜN DİNİ DİLİ IRKI YOKTUR”

Yeni Zelanda'da yaşanan olayın bir terör eylemi olduğunu belirten, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şöyle devam etti: "Terörün dini, dili, ırkı coğrafyası yoktur. Şimdi terörist demeye bile dili varmayanlar için bunu özellikle söylüyorum; bu silah şöyle veya böyle bir Müslüman adı Müslüman olan birisinin elinde olsaydı bugün dünyada kopan fırtınayı siz düşünesiniz. Dolayısıyla bizim için terörist, teröristtir. Teröristin hiçbir şekilde dini, dili, ırkı, benim teröristim, senin teröristin diye bir şey yoktur. Bu belaya da ortak bir şekilde cevap vermek, ortak bir dil kullanmak son derece önemli."

"CUMA GÜNÜ İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI TÜRKİYE'DE TOPLANACAK"

Oktay, 22 Mart Cuma günü İslam İşbirliği Teşkilatının Türkiye'de toplanacağını hatırlatarak, "Orada ve diğer platformlarda da yapılması gerekenlerle ilgili Türkiye üzerine düşeni yapıyor olacak. Yeni Zelanda halkı Müslümanlarla birlikte. Burada da aynı şekilde birlik ve beraberlik içerisinde. Bunu Sayın Başbakan'ın ziyaretleri ve mesajlarında da yakından görmüş olduk." dedi.

"BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Christchurch'taki terör saldırısını Birleşmiş Miller (BM) dahil tüm platfomlara taşıyacaklarını belirterek, "Yani bu işin peşini bırakmayacağız. Çünkü buradaki Müslümanlar da hatta Yeni Zelandalılar da tüm dünyadaki Müslümanlar da bu artan İslam düşmanlığından, ırkçılıktan son derece rahatsızlar. Dolayısıyla biz bunun peşini bırakmayacağız ve Müslümanları da koruyan kanunların çıkması dahil ya da uluslararası sözleşmelerin hazırlanması dahil ne gerekiyorsa da yapacağız." İfadelerini kullandı.

"CHRISTCHURCH'TEKİ TÜM MÜSLÜMANLARLA BİR ARAYA GELECEĞİZ"

Oktay, ziyaretlerinin Yeni Zelanda'daki Müslümanlara büyük güç verildiğini belirtirken, "Kendilerinin ifadesi ile bunu söylüyorum; hiçbir kelime ve hiçbir maddi boyutla ifade edilemeyecek bir güç aldıklarını ve ondan dolayı da bütün Türk milletine ve Sayın Cumhurbaşkanımıza selamlarını ve muhabbetlerini iletmiş durumdalar." dedi.

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.