Osmanlı Sadrazamı Atatürk'ü böyle tasvir etmiş

Osmanlı Sadrazamı Atatürk'ü böyle tasvir etmiş

Osmanlı Sadrazamı Said Halim Paşa'nın yazdığı 'Osmanlı İmparatorluğu ve Dünya Savaşı' adlı kitap Fatih Yücel’in çevirisiyle okuyucuyla buluştu.

Osmanlı Sadrazamı Said Halim Paşa'nın yazdığı 'Osmanlı İmparatorluğu ve Dünya Savaşı' adlı kitap Fatih Yücel’in çevirisiyle okuyucuyla buluştu.

Kitapta Osmanlı’nın dünya savaşına nasıl ve niçin girdiği, devletin nasıl iflas ettiği anlatılıyor.

Halim Paşa'nın Fransızcadan çevrilen kitabında Atatürk’ün askeri kahramanlığından da bahsedildi.

Kitapta bir kısım ise oldukça dikkat çekti. Halim Paşa Mustafa Kemal’in dış görünüşü, tavırları ve fiziki görünümü hakkında ilginç tasvirlerde bulundu.

İşte kitapta geçen o kısım;

'Mustafa Kemal orta seviyede bir Türk ailesinin çocuğu olarak Selanik’te doğmuştur. Kırk yaşındadır. Ortalamanın üstündeki boyuna ve sağlam omuzlarına rağmen kuvvetli bir beden sahip olduğu intibasını vermemektedir. Bunun sebebi ince uzun uzuvlarıdır: Kendisi bir papazın ellerine ve İspanyol soylusunun ayaklarına sahiptir. Hakikatte kötü sağlığı onu ‘Bir Türk gibi kuvvetli’ atasözünün temsilcisi olmaktan alıkoymaktadır.

Buna mukabil, kendi nesline mahsus latif hareket etme kabiliyeti sayesinde çok iyi bir eskrimci ve bilhassa hanımları alakadar eden bir vasıf olmak üzere, mükemmel derecede zarif bir valsci olmuştur. Şahsiyetine has vasıf ve kuvveti yüzünde toplanmıştır. Yüzünün geniş ve köşeli çevresi kararlılık ve azmini ortaya koymakta; açıkça belirgin çizgileriyse olağan dışı çalkantılarına işaret etmektedir. Geniş alnı zeka belirtisidir. Çıkıntılı ve etli burnu nefsine düşkünlüğünü ele vermektedir. Derin ve coşkulu bakışlarının şaşkınlıktan gelen hafif şaşılıklarıyla beraber beklenmedik şekilde menekşe mavisi göz bebeklerinin şimşeklerinin fırlattığı iki büyük ve muntazam göz, bu muazzam görünümü tamamlamaktadır.

Bundan bir jaguar suratını anlıyoruz. Belki de bir ihtimal. Fakat bu yüz bazı anlarda, avına atlamaya hazır etobur bir hayvanı hatırlıyor olsa da, başka seferlerde son derece narin bir çocuğun gülümsemesiyle aydınlanmaktadır. Her ne olursa olsun, bu yüz, ifadelerinin çeşitliliği ve zıtlığı bakımından hemen dikkatleri çekmektedir. Bunu tasvir için belki en münasip söz bir İngiliz sıfatı olan ‘Satürnvari’ olacaktır.'

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.