Pentagon'dan bir garip S-400 açıklaması daha

Pentagon'dan bir garip S-400 açıklaması daha

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü John Kirby, 'Türkiye S-400 hava savunma füze sistemi satın alma olanağı varken almadı, dedi.

Kirby'nin tarafından basın brifinginde yapılan açıklamada, “Türkiye’yi S-400 sisteminin teslimat sürecini devam ettirmemeye ve bu sistemi elinde tutmamaya çağırıyoruz. Türkiye’nin son 10 yılda ABD’den Patriot savunma sistemi satın almak için çok sayıda fırsatı vardı ama bunun yerine Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400’ü seçtiler” ifadelerine yer verildi.

Ancak bir önceki ABD Başkanı Donald Trump, Temmuz 2019’da ”Açıkçası (Türkiye ile) iyi ilişkilerimiz var ve fakat bu durum çok karmaşık bir durum. Obama yönetimi onlara Patriot füzelerini satmadı. Türkiye bu füzeleri satın almak için çok uğraştı ancak satmadılar. Bunun üzerine Türkiye Rusya’dan füzeleri aldı. Bunun üzerine dönüp Türkiye’ye ‘Tamam size Patriot’ları satacağız’ dediler fakat o zaman Türkiye zaten Rusya ile anlaşma imzalamış ve ciddi bir ödeme yapmıştı çünkü buradan almalarına izin verilmemişti.

Türkiye bir NATO üyesi. 100’den fazla F-35 için sipariş verdiler, daha fazlası için de plan yapıyorlardı.” demişti.

Kirby ile Trump tarafından yapılan açıklamalardaki zıtlık, ABD’li makamların S-400 ile ilgili yaşadığı görüş ayrılıklarının ispatı niteliğinde.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.