PKK'ya verilen süre doldu! Eller tetikte...

PKK'ya verilen süre doldu! Eller tetikte...

Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmaya göre, kritik bölge Irak merkezi hükümetine bırakılacaktı.

Irak merkezi yönetimi ile Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi arasında Ekim ayında anlaşma imzalanmış ve Irak’ın Kuzey batısında kalan Sincar bölgesinin idaresi Irak merkezi hükümetine bırakılması kararlaştırılmıştı.

Ancak PKK'nın oluşturduğu yönetimin "Eşbaşkan" Yardımcısı İbrahim, 'Irak ordusu zorla Şengal Dağı’na geçmek isterse karşılık veririz' dedi. PKK'ya tanınan süre 1 Nisan 2021 günü sona erdi.

Anlaşmada, “Sincar ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ya bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek” denilmişti.

Sincar bölgesi, terör örgütü PKK’nın Kandil’den sonra adeta ikici üs bölgesi haline gelmiş, bu durumun yarattığı tehlike Türkiye tarafından da sık sık dile getirilmişti.

VERİLEN SÜRE DOLDU

Irak hükumetinin, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması kapsamında terör örgütü PKK’nın oluşturduğu Şengal Direniş Birlikleri’ne (YBŞ) ilçe merkezinden çekilmeleri için verdiği süre dün doldu.

Barzani’nin yayın organı Rudaw’a konuşan PKK’ya yakınlığıyla bilinen Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahim, “Iraklı taraflara bu anlaşmayı kabul etmediğimizi söyledik” dedi.

Irak ordusunun YBŞ’ye kent merkezinden çıkması için 1 Nisan’a kadar zaman tanıdığını ancak kendilerinin bu yaklaşımı reddettiğini vurgulayan İbrahim, "çatışırız" karşılığını verdi.

Erbil ile Irak hükümeti, BM Irak Temsilcisinin de gözetiminde 9 Ekim 2020’de Şengal’in yeniden inşası, göçzedelerin dönüşünün sağlanması, idaresi ve güvenliği konusunda anlaşma imzalamıştı.

Anlaşma gereği bölgenin güvenliğinden Bağdat sorumlu olacak. Ayrıca Haşdi Şabi ve PKK’ya yakınlığı ile bilinen örgütler Şengal’den çıkarılacak.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.