Prens Harry'nin atalarından Dük Edward'da aşk için taht bırakmıştı.

Prens Harry'nin atalarından Dük Edward'da aşk için taht bırakmıştı.

Prens Harry ve Meghan Markle Kraliyet Ailesi'nden ayrıldı, akıllara o çift geldi: Dük Edward - Wallis Simpson aşkı taht bıraktıran gerçek bir aşk mıydı yoksa bir casusluk hikayesi mi?

Bugün dünya İngiltere Kraliyet adaylarından Prens Harry ile eşi Meghan Markle’ın Kraliyet Ailesi’nden ayrılma haberleri ile güne başladı. Meghan Markle ile Kraliçe Elizabeth ve eltisi Kate Middleton arasında anlaşmazlık ve büyük çekişmeler olduğu haberleri zaten çok uzun süredir gündemi meşgul etmekte idi. Kraliçe Elizabeth en baştan beri oyuncu olan Meghan Markle’ı gelin olarak kabul etmek istememişti hatta rivayet odur ki Kraliçe torunu Prens Harry’e “ Meghan ile eğlen ama evlenme” şeklinde ültimatom vermişti.

edward10.jpg

Dünya basını olayı “ Taht Oyunları” diye değerlendirdi ve hemen akıllara tahttan feragat eden ve son yıllarda hararetle tartışılan “Kral VIII. Edward aşkı için mi tahttan feragat etti yoksa o bir Nazi casusu mu idi?” soruları akla geldi.

edward1.jpg

Bazı tarihçilere göre Kral VIII. Edward tahtı Wallis Simpson ile yaşadığı büyük aşk için bıraktı. Peki Kral VIII. Edward kimdir, Wallis Simpson kimdir bir göz atalım önce o zaman.

edward13.jpg

Tam adı Edward Albert Christian George Andrew Patrick David olan Kral VIII. Edward, York Dükü George'un oğlu olarak 23 Haziran 1894'te dünyaya gelmişti. York Dükü George, 1910'da tahta V. George adıyla çıkmıştı.

edward2.jpg

I. Dünya Savaşı'nda özel bir piyade alayında subay olarak görev yaptı. Babasının Kral olunca Edward’da Galler Prensi oldu (1911-1936 ).

Galler Prensi Edward 1920 -1930’larda hareketli aşk hayatı sebebiyle Time Gazetesi'ne birçok kez konu oldu. Özellikle evli kadınlarla yaşadığı yakınlaşmalar gazetelere konu oluyor ve o dönemin hükümetini rahatsız ediyordu.

edward3.jpg

Yıl 1930…Prens Edward Wallis Simpson ile tanışır ve arkadaşlıkları kısa zamanda aşka dönüşür. Fakat Simpson evliydi ve yakınlaşmaları kraliyet ailesini çok rahatsız etti.

edward11.jpg

1936’da babası Kral V. George vefat edince ilk yasal varis VIII. Edward adıyla tahtta çıkar. Hatta kral olunca ilk ziyaretini aynı yıl Türkiye’ye yapar.

edward4.jpg

Simpson ile yaşadığı aşk halen devam etmektedir ve Simpson evlenmek için o dönemin Başbakan’ı Baldwin'e baskı yapmaya başlar. 27 Ekim 1936'da kocası Ernst Simpson'dan boşanır.

edward12.jpg

Evlenmek için bir türlü kraliyet ailesinden onay alamayan VIII. Edward tahttan çekilme kararı alır. 10 Aralık 1936'da tahttan çekilme talebini bildiren belgeyi meclise sunar ve Meclis ertesi gün yaptığı toplantıda bu talebi onaylar. Edward tahttan çekildiğini bir radyo konuşmasıyla tüm dünyayla paylaşır.

 

radyo-konussmasi.jpg

edward5.jpg

12 Aralık'ta tahta çıkan kardeşi VI. George, Edward'ı Windsor Dükü ilan eder.

Simpson'ın boşanma kararı resmilik kazandıktan sonra, çift 03 Haziran 1937'de Fransa'da İngiltere Kilisesi'ne bağlı bir papaz tarafından evlendirilir.

Bundan birkaç gün önce Kral George VI, Kabine'nin tavsiyesi üzerine, yalnızca düke "altes" ünvanı vericek ve düşesi bu onur unvanından yoksun bırakacaktır.

edward6.jpg

Fransa'da yaşamaya başlayan çift Avrupa'nın birçok yerini gezer ve Almanya'da Naziler tarafından çok iyi karşılanırlar ve Adolf Hitler'le tanışırlar.(Ekim 1937). 

I. Dünya Savaşı sırasında, Fransa'nın işgali üzerine Madrid'e geçerler. Burada, Naziler onu yeniden kral ilan edip İngiltere'deki hükümete karşı kullanmaya çalışırlar.

hitler-001.jpg

İngiltere'ye gelen birçok siyasetçi Dük Edward'ı ziyaret etmeyi ihmal etmez. Bunlardan bir tanesi de ABD Başkanı Richard Nixon’dır.

edward7.jpg

Edward kraliyet haklarından Wallis için vazgeçtiğinden beri hiçbir resmi temas kurmamış, tamamen hayatının aşkıyla zaman geçirmeyi ön planda tutmuştur. Dük Edward ve Wallis evliliklerinden tam 30 yıl sonra ilk kez resmi bir kraliyet törenine davet edilirler.

Edward 28 Mayıs 1972'de evinde Wallis ise 1986'da ölürler. Wallis Windsor Kalesi'nde Edward'ın mezarının yanına defnedildi.

edward8.jpg

Bazı tarihçiler olayı bu şekilde anlatırken bazı tarihçiler ise çok farklı açıklamalarda bulunmakta bu tahttan çekilme hikayesi hakkında. Bunlardan bir tanesi Murat Bardakçı “Edward’ın tahtını aşkı yüzünden bıraktığı hikayesi tam bir palavradır, ortada büyük bir aşk filan yoktu “üçlü” tuhaf bir aşk üçgeni vardı, Jimmy Donahue adında kendilerinden çok genç Amerikalı milyarder bir playboy da bu ilişkiye dahil olan 3. kişiydi derken, Ünlü İngiliz tarihçi Peter Allen'in oğlu olan Martin Allen ise ‘İhanet Eden Kral’ isimli kitabında; “ Windsor Dükü Edward, tam bir Nazi dostuydu ve Hitler'e bilgi sızdırarak ülkesine ve kardeşi Kral 6. George'a ihanet etti” demektedir.

edward9.jpg

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.