Prof. Barış Doster: 'ABD olmazsa İsrail ne yapar?'

Prof. Barış Doster: 'ABD olmazsa İsrail ne yapar?'

Cumhuriyet yazarı Barış Doster 'ABD olmazsa İsrail ne yapar?' başlıklı yazısında İsrail'in elindeki kozları değerlendirerek şu anki durumda kimsenin İsrail'i durduramayacağını yazdı.

"ABD’nin Ortadoğu’ya yönelik tüm hamlelerinden İsrail kazançlı çıkıyor. İsrail’e karşı mücadele eden Lübnan’da Hizbullah’a, Filistin’de Hamas’a en çok destek veren ülkeler, ABD saldırganlığı sonucu, bu desteği veremiyorlar artık. Bunların başında Suriye ve Libya var. Bu örgütleri destekleyen İran ise ABD’yle pazarlık masasına oturmaya hazırlandığından ve ekonomik sorunlar yaşadığından, gündemi değişti. Eskisi kadar destek olamıyor. ABD güdümlü Arap rejimleri, Körfez ülkeleri ise İsrail’le açık veya örtülü yakın işbirliği içindeler." diye yazan Prof. Barış Doster, "Onlardan etkili tepki beklemek gerçekçi değil." diye yazdı.

Doster yazısını, "Türkiye’nin İsrail zulmü karşısındaki çağrıları etkili olamaz. Çünkü Türkiye yalnız. Dahası son dönemde İsrail’le, Mısır’la ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyor. ABD’yle ilişkileri düzeltmek için de İsrail’le ilişkileri geliştirmesi gerektiğini düşünüyor. Ayrıca, Türkiye - İsrail ticari ilişkileri de güçlü. İsrail’in en çok ithalat yaptığı ülkeler listesinde Türkiye; ABD, Çin ve Almanya’nın ardından dördüncü sırada. Kısacası, Filistin halkı onuruyla direnirken, İsrail saldırganlığına karşı maalesef, kısa vadede çözüm görünmüyor." diye bitiriyor.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.