Prof. Dr. Okan Tüysüz uyardı: Bu iki bölgede deprem beklentimiz var

Prof. Dr. Okan Tüysüz uyardı: Bu iki bölgede deprem beklentimiz var

İstanbul Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaşanan depremi değerlendirdi. Tüysüz: "Bu iki bölgede deprem beklentimiz vardır.’’ uyarısında bulundu.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde saat 17.24'te 5.8 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin İstanbul Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV ekranında değerlendirmelerde bulundu.

İKİ FAYIN BİRLEŞTİĞİ NOKTA

Tüysüz öyle konuştu: Sığ bir deprem, yüzeyde şiddetli hissedildiğini düşünüyorum. Bölge önemli bir deprem kaynağı. Doğu ve Kuzey Anadolu faylarının birleşme noktası. İki fayın birleştiği noktada yer alması nedeniyle de sık sık depremler yaşanıyor. Bu bölgede 2001, 2003 ve 2005 depremler oldu. Burada önemli yerlerden bir tanesi Yedisu. Yedisu, Kuzey Anadolu fay üzerinde sismik bir boşluktur. O nedenle de dikkatli olunması gerekiyor.’’ dedi.

İKİ BÖLGEDE DEPREM BEKLENTİMİZ VAR

Yakın zamanda yaşanan Elazığ depreminin Bingöl depremini tetiklemediğini söyleyen Tüysüz, ‘’Birbirinden bağımsız iki deprem olduklarını söyleyebiliriz. Ayrıca mesafe olarak da birbirlerinden epeyce uzaklar. Bu fay Bingöl Karlıova’dan başlıyor. Erzincan’a kadar uzanıyor. Erzincan’dan da Niksar’a kadar gidiyor. Kargı’dan Tosya’dan geçerek Bolu’dan Marmara Denizi’ne kadar uzanıyor. Marmara Denizi deprem beklentisi olan bir yer. 1600 km uzun bir faydır o. Bu fay zonu üzerinde 1939 Erzincan’dan başlayan bir deprem etkinliği var. Kırılmamış fay parçaları var. Bunlardan bir tanesi Bingöl Yedisu’dur. Bugün olan depreme yakın bir koldur. İkincisi Marmara Denizi’dir. Bu iki bölgede  deprem beklentimiz vardır.’’ifadelerini kullandı.

HASARLI YAPILAR KONUSUNDA UYARDI

Tüysüz, bölgede 4.7’ye kadar artçı depremler yaşanabileceğine dikkat çekerek, hasarlı yapılarda kesinlikle oturulmaması gerektiğini yetkililerin bu konuda özellikle önlem almaları gerektiğini vurguladı.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.