Prof. Mehmet Ceyhan'dan maymun çiçeği açıklaması! Türkiye'ye sıçrarsa ne olacak?

Prof. Mehmet Ceyhan'dan maymun çiçeği açıklaması! Türkiye'ye sıçrarsa ne olacak?

Dünyaya yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü Türkiye'ye sıçrarsa ne olacak? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği virüsü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dünyaya yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsünün Türkiye'de yayılıma riski ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Prof. Dr. Ceyhan, maymun çiçeğinin yeni bir hastalık olmadığını ve birçok hayvanın çiçek hastalığı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

 

“Domuz çiçeği, sığır çiçeği, maymun çiçeği var. Tüm bu ‘çiçek’ hastalıkları birbirlerine akraba. İnsanlarda çiçek hastalığı dünyada en son 1977’de, Türkiye’de 1957’de görüldü ve sonrasında aşılama kaldırıldı. Oysa çiçek hastalığı hayvanlar arasında devam ediyor ve hayvandan insana bulaşabiliyor. Virüs daha çok tropik hayvan (çoğunlukla Afrika’da bulunan türler) besleyenler ile hayvanat bahçelerinde çalışanlarda görülüyor. Öldürücü değil. Genellikle kişinin ellerinde ya da vücudun belli yerlerinde döküntüler oluyor, 2-4 hafta arasında da iyileşme görülüyor. İnsandan insana bulaşması ise çok nadir. COVID-19 gibi havadan bulaşmıyor, temas olması şart! Dolayısıyla Türkiye’de böyle bir hayvan (maymun, domuz, kemirgen) popülasyonu olmadığı için bir tehlike de söz konusu değil! Yayılım riski yok.”

Prof. Dr. Ceyhan, dünyada 42 yıldır uygulanmayan çiçek aşısının bu vakalarda etkili olduğunu hatırlattı.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.