Putin bunu da yaptırdı: İsviçre'den beklenmedik uygulama! Gaz israfı yapana 3 yıl hapis cezası

Putin bunu da yaptırdı: İsviçre'den beklenmedik uygulama! Gaz israfı yapana 3 yıl hapis cezası

Rusya'nın gazını kapattığı Avrupa’da enerji paniği büyüyor. Ardı ardına yeni tasarruf tedbirleri açıklayan Avrupa’da dev fabrikalar kepenk kapatıyor, şirketler iflas ediyor. İsviçre'de gaz israfına karşı 3 yıl hapis cezası uygulaması gündeme geldi.

Rusya, tavan fiyat uygulama kararı alan Avrupa’ya misilleme olarak vanaları kapattı, gaz fiyatları bir günde yüzde 30 artış gösterdi. Enerji krizi iflasları beraberinde getirirken AB ülkeleri çözüm için katı tedbirleri uygulamaya koyuyor.

Almanya kamu binalarının ışıklarını söndürürken, İsviçre’de tasarruf tedbirlerine uymayanlara hapis cezası gündeme geldi. Fransa hızlı tren seferlerini azaltmayı planlıyor.

Enerji krizi enflasyon ve gıda fiyatlarında artışı tetiklerden diğer yandan Avrupa’yı kuraklık korkusu sardı. Buğday, mısır ve ayçiçeği gibi temel ürünlerde rekolte düşüşleri Avrupa’yı açlığa sürüklüyor.

 

TV YARIŞMASINDA FATURA HEDİYE EDİLDİ

 

Bir İngiliz TV programının, çarkıfelek oyununda ödül olarak dört aylık enerji faturası eklemesi seyircileri hayrete düşürdü. Birçok kişi enerji faturası ödemesinin bir ödül hâline gelmesinin, Birleşik Krallık’taki hayatın “distopya” ya dönüştüğünün işareti olarak yorumladı. Bir izleyici de yemek kuponlarının ve okul üniformalarının çarka eklenmesi gerektiğini öne sürdü.

“Kazanmak için Döndür” adlı yarışma İngiltere’de oldukça popüler... Çarktaki nakit ödüllerine eklenen “4 aylık elektrik faturası” krizin boyutunu gösteriyor.

 

FRANSA HIZLI TREN SAYISINI AZALTIYOR

 

Fransa’da hükûmet enerji tasarrufu için tren seferlerini azaltmaya hazırlanıyor. Fransız resmî demir yolu şirketi SNCF’den büyük elektrik sıkıntısı durumunda kışın tren sayısını azaltma senaryolarını etrafl ıca ele almaları talimatı gönderdi. SNCF’in günlük 1.000 yüksek hızlı tren (TGV) ve14 bin bölgesel ekspres taşımacılık (TER) filosunun harcadığı enerji Fransa’nın yıllık elektrik tüketiminin yüzde 1 ila 2’sine ya da Paris ile Marsilya’nın yıllık elektrik tüketiminden fazlasına denk geliyor. SNCF tasarruf kapsamında aldığı bir dizi tedbire rağmen şu an 400 milyon avro elektrik faturası ödüyor.

 

CERN'DE ÇALIŞMALAR DURABİLİR


Enerji krizi Avrupa Nükleer Araştırma Merkezindeki (CERN) deneylerin durmasına yol açabilir. CERN’in enerji yönetimi sorumlusu Serge Claudet, ülkede elektrik sıkıntısının krize evirilmesi hâlinde, merkezdeki mevcut deney faaliyetlerinin bir süreliğine durdurulmasına dair plan taslağı hazırladıklarını söyledi.

İsviçre’nin Cenevre kentinin Fransa sınırı yakınlarında yer alan CERN, deney çalışmalarının yoğunlaştığı sırada 200 megavat elektrik tüketiyor. Doğadaki dört temel kuvvetin dışında yeni bir kuvvet arama çalışmalarını sürdürmek için inşa edilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) da CERN’de çalıştırılıyor.

 

FİRMALAR BİR BİR İFLAS EDİYOR

 

Enerji krizi firmaları da vurdu. Almanya’da fabrika siparişleri altı aydır düşüyor. Ülkede temmuzda aylık bazda yurt içi siparişlerde yüzde 4,5 düşüş görülürken yabancı siparişlerde ise yüzde 1,3 artış kaydedildi. Ayrıca Almanya’da tuvalet kâğıdı üreticisi Hakle, ham madde ve enerji maliyetlerindeki artış sebebiyle iflas başvurusunda bulundu. Hollandalı alüminyum üreticisi Damco da yüksek enerji maliyetleri nedeniyle üretimini durdurduğunu açıkladı.

 

GAZ İSRAFINA HAPİS CEZASI

 

İsviçre enerji tasarrufuna karşı katı tedbirler alıyor. Blick gazetesinde yer alan haberde, kışın yeterli doğalgaz bulunmaması durumunda evlerde odaların ısı seviyesinin 19 derece, sıcak su seviyesinin ise 60 dereceyle sınırlandırılacağı kaydedildi. Bu durumda elektrikli sobaların kullanımının yasaklanacağı, sauna ve yüzme havuzlarının soğuk tutulacağı belirtildi. Hükümetin öngördüğü tasarruf tedbirlerine uymayanların 3 yıla kadar hapis cezası veya para cezasıyla cezalandırılabileceği vurgulandı. Öte yandan İsviçre 2023’te elektriğe yüzde 27 zam yapacağını duyurdu.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.