Riyad krizi bitmeden Araplardan gayrimüslim şov! İlk kez izin verildi

Riyad krizi bitmeden Araplardan gayrimüslim şov! İlk kez izin verildi

Hindistan'ın iktidar partisinden bir heyet Müslümanların kutsal şehri kabul edilen Suudi Arabistan'ın Medine şehrini ziyaret etti. Bu ziyaret, Müslüman olmayan bir devlet görevlisinin Medine'ye girişine izin verilen nadir bir örnek.

Hindistan'ın iktidar partisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) Pazartesi günü Suudi Arabistan'a bir heyet göndererek Müslümanların kutsal şehri Medine'yi ziyaret etti. Azınlık İşleri Bakanı Smriti Irani liderliğindeki iki günlük resmi ziyaret, Müslüman olmayan bir devlet görevlisinin Hz. Muhammed'in istirahatgahı olan şehre girişine izin verildiği nadir bir örnektir.

Gayrimüslimlerin Medine'ye girmelerine izin verilmekle birlikte, Mescid-i Nebevi olarak da bilinen Peygamber Camii'nin çevresinden öteye geçmelerine izin verilmemektedir. Müslüman olmayan ülkelerden gelen yabancı diplomatlar, pek çok Müslüman'ın turistik bir alan olarak hizmet etmemesi gerektiğine inandığı bölgeye nadiren götürülüyor. İrani ziyaretin amacının ikili ilişkileri güçlendirmek ve "yaklaşan Hac ziyareti için gerekli düzenlemeler konusunda değerli bilgiler edinmek" olduğunu söyledi.

Ziyaret, İrani'nin 7 Ocak'ta Suudi Hac ve Umre Bakanı Tevfik bin Fevzan el-Rabiah ile 2024 İkili Hac Anlaşmasını imzalamasının ardından gerçekleşti.

Anlaşmaya göre Hindistan'a bu yılki Hac ziyareti için 175.025 hacı adayından oluşan bir kota tanınmıştır.

İrani, sosyal medya platformu X'te yayınlanan bir yazıda ziyareti "tarihi bir yolculuk" olarak nitelendirdi. Irani, "İslam tarihinin erken dönemleriyle iç içe geçmiş olan bu mekanlara Suudi yetkililerin nezaket ziyaretinin önemi, kültürel ve manevi bağlılığımızın derinliğinin altını çiziyor" diye yazdı.

Resmi bir sözcü yaptığı açıklamada bunun dönüm noktası niteliğinde bir gelişme olduğunu ve "eşi benzeri görülmemiş ziyaretin Medine'de ilk kez Müslüman olmayan bir heyetin karşılanmasına işaret ettiğini ve Hindistan-Suudi Arabistan ikili ilişkilerinin istisnai niteliğinin altını çizdiğini" söyledi.

 

uuuu-006.JPG

 

İrani'ye ziyareti sırasında aralarında dışişleri bakanının da bulunduğu bir dizi üst düzey yetkili eşlik etti.

 

İKİLİ İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ

 

Ziyaret sırasında İrani, yatırım fırsatlarını araştırmak ve ülkeler arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla Suudi ve Hintli iş profesyonelleriyle de bir araya geldi.

Müslüman olmayanların Mekke'ye ve kutsal şehir Medine'nin bazı bölgelerine girmesi tamamen yasak. Girmeye çalışmak para cezası veya sınır dışı edilme gibi cezalarla sonuçlanabilir.

Mekke'ye girmeden önce belgeler kontrol edilmekte ve Müslüman olmayanların kutsal yerlere girişine izin verilmemektedir.

Müslümanların hayatları boyunca en az bir kez yapmaları gereken yıllık Hac ziyareti, İslam'ın beşinci şartını oluşturmaktadır.

2019'daki etkinliğe yaklaşık 2,5 milyon kişi katıldı, ancak Covid-19 salgını nedeniyle sonraki yıllarda sayılar sınırlı kaldı.

 

RİYAD KRİZİ GÜNDEMDEYKEN

 

Öte yandan Suudi Arabistan'ın başkentinde oynanması planlanan Süper Kupa maçı, Fenerbahçe ve Galatasaray bazı taleplerinin Suudiler tarafından kabul edilmemesiyle çıkmaza girmişti.

Fenerbahçe ve Galatasaray, Atatürk'ün sözlerinin yer aldığı pankartlarla sahaya çıkmak, ısınmada ise, Atatürk tişörtleri giymek istemişti. Ancak, Suudi yetkililerin, Atatürk materyallerine el koymak için iki takımın soyunma odasını polislerle bastığı iddia edilmişti.

Olaylar sırasında Riyad'da bulunan gazeteci Atilla Türker, Sözcü TV'de katıldığı "Nokta Atışı" programında, Suudi Spor Bakan Yardımcısı'nın, "Burası krallıkla yönetiliyor. Sizin Cumhuriyet şovu yapmanıza izin vermeyeceğiz' diyor." ifadelerini kullandığını anlatmıştı.


Siyasetcafe.com

 

 

 

Kaynak:Odatv.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.