Rus casustan ölüm listesi açıklaması...

Rus casustan ölüm listesi açıklaması...

Bir Rus casusu, Vladimir Putin'in 'öldürme' listesindeki kişilerle, ölümcül bir suikast girişiminden önce evlerini terk etme şansı tanımak için temas kurduğunu iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetimi hakkında, isimsiz bir Rus casususun anlattıkları anlatılanların bir MI6 oyunu olduğunu gösteriyor.  

Milliyet'teki manşet haberde yer alan ölüm listesi şöyle:

ÖLÜM LİSTESİ

Rus lider Putin, İngiltere'de yaşayan altı hedefi içeren tüyler ürpertici yeni bir “ölüm listesi” oluşturdu. Bir Rus istihbarat yetkilisine göre, Başkan Putin, düşmanlarına saklanacak bir yerleri olmadığını ve "kolunun her yere uzandığını" söyedi.

Aynı kaynak, sinir gazı Salisbury Novichok kurbanı Sergey Skripal'ın 2018'de önce suikast için ayrıldığı konusunda uyardı. İngiliz DailyMirror gazetesi, Putin'in rakiplerini ortadan kaldırmaya giriştiği sırada ölümcül bir salgın sonrası kampanyanın eşiğinde olduğumuzu yazdı.

'SENİ SUSTURMAK İÇİN DIŞARDALAR'

Casus, hedeflerinden birine yazdığı bir mektupta şunları söyledi: “Seni tamamen susturmak için dışarıdalar. Geçici de olsa, ikamet ettiğin yeri hızlı bir şekilde değiştirmek için önlemini al."

Tespit edilmekten kaçınmak için ileri teknolojiden faydalanan ajan, Rusya'da İngiltere'nin MI5'ine denk gelen Rusya Federal Güvenlik Servisi'nde (FSB) görev yapıyor..

EN CİDDİ TEHDİT

Uyarı, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın geçen hafta yapılan savunma incelemesinde Rusya'yı, İngiltere'nin "en ciddi tehdidi" olarak belirlemesinin ardından geldi.

Bir kaynak, Putin'in, geçen ay bir sürgün yerinde iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırılan 44 yaşındaki muhalefet lideri Aleksey Navalnıy'e verdiği desteği durdurmak için tekrar harekete geçtiğini söyledi.

FSB kimyasal savaş uzmanlarından oluşan bir saldırı ekibi, uçaktayken onu öldürmek için iç çamaşırının üzerine sinir gazı serpti. Pilotun acil iniş yaparken yaptığı hızlı hareket, Navalnıy'ın hayatını kurtardı.

Kremlin herhangi bir müdahaleyi reddediyor. Muhalif lider Almanya'da tıbbi tedavi gördükten sonra Rusya'ya döndü ve döner dönmez Moskova'da havalimanında tutuklandı.

Diğer iki hedefi aktaran FSB casus kaynağı, "Çiçvarkin ve Aşurkov'a gelince, onları da Skripals iiçn kullanılana benzer bir maddeyle zehirleme planı var" dedi.

KAÇIRMA PLANI

Casus, Rusya’nın "Orman" olarak bilinen denizaşırı istihbarat servisi SVR’nin Mihail Khodorkovsky’yi ortadan kaldırmakla görevlendirildiğini ekledi.

Kaynak, "Bayıltmak için özel bir madde enjekte ederek onu kaçırmaya çalışmak için bir Orman planı var" dedi.

Mesajda, emirlerin doğrudan Başkan Putin'den şu sözlerle geldiğini söylüyor: “Kollarımız her yere uzar. Bizden hiçbir pislik saklanamaz."

Rus ajan, “Kovid nedeniyle neredeyse tüm yurtdışı operasyonları durduruldu. Şimdi onları tekrar etkinleştirmeye başlıyorlar" diye ekledi.

Burada hayatları korumaya çalışan FSB casusu, USB sürücülerine mesajlar yüklüyor ve İngiltere'deki kişileri, mesajların beklediğini bildirmek için kullan-at telefonlardan yararlanıyor. Bu mesajlar daha sonra kayıtsız e-postayla otomatik olarak iletiliyor. Böylece takip edilmelerinin önüne geçiyor.

Ajan, teşkilatın önümüzdeki iki ay içinde planlanan "gizli operasyonları" konusunda uyararak ekliyor: "Batı'nın yaptırımlarına gelince, Teşkilatın bu yaptırımlar açıkçası umurunda bile değil."

POLİSE LİSTE VERİLDİ

Hedeflerden en az ikisi polise yeni suikast listesi hakkında bilgi verdi.İngiltere’nin dış ve savunma politikasının 114 sayfalık detaylı incelemesinde Rusya’nın tehdidinin altı çizildi.

Bu ayın başlarında, sadece Tom olarak bilinen bir MI5 karşı istihbarat görevlisi, Kremlin'in buradaki bazı insanlarla hala "oldukça aktif bir şekilde ilgilendiğine" dair bir uyarı yayınlamak için Sky News podcastini kullandı.

Tom, "İnanılmaz derecede fazla kaynağa sahip ve acımasız bir düşmanın novichok gibi bir şeyi içeri almasını engelleyemeyiz."

Ayrıca, Moskova'nın, eski çifte ajan Skripal'e (69 yaşındaki) ve 37 yaşındaki kızı Yulia'nın, 2018 Salisbury saldırısını takiben İngiltere'nin 23 casusu kovmasının ardından, Londra büyükelçiliğinden istihbarat operasyonlarını yeniden başlatmaya istekli olduğunu da sözlerine ekledi.Onlar hayatta kaldı ancak 44 yaşındaki masum Dawn Sturgess, kullanılan zehirle temas ettiğinde hayatını kaybetti.

VLADİMİR AŞURKOV

49 yaşındaki Vladimir Aşurkov, Navalnıy ile bağlantıları nedeniyle Rusya'da yatırım bankacılığından istifa etmek zorunda kaldı. Şu anda Navalnıy’ın Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın direktörü. 2015 yılında İngiltere'den sığınma hakkı almıştı.

Aşurkov, The Mirror'a şunları söyledi: “Rus güvenlik servislerinin dünyanın herhangi bir yerinde infaz yapabileceğinden hiç şüphem yok. İngiltere'de en az 10 açıklanamayan ölüm var. Londra sokaklarında Moskova'dakinden daha güvende hissediyorum ancak hiçbir şey tam bir güvenlik sağlayamaz. İnsanlarımızdan bazıları Rusya'da ev hapsinde. Umarım İngiliz yetkililer burada daha fazla suikastı önlemek için çalışırlar."

MİKHAİL KODORKOVSKİ

57 yaşındaki Mikhail Khodorkovsky, şu anda Londra'da sürgünde yaşayan bir Sibirya petrol sahası milyarderi. 2003 yılında dolandırıcılıkla suçlandı ve Putin şirketlerindeki hisseleri dondurdu ancak Kodorkovski servetinin çoğunu yeniden inşa etti.

Uluslararası Af Örgütü, onu siyasi suçlu ilan etti ve 8 yıl hapis yattıktan sonra 2014 yılında hapisten çıktı. Ertesi yıl İngiltere'ye geldi ve özgür ve adil seçimlere adanmış Açık Rusya'yı yeniden başlattı.Kodorkovski, “Putin beni öldürmek isterse korumalar yardım etmez. Putin'in tanınmış bir rakibiyim."

EVGENİ ÇİÇVARKİN

46 yaşındaki Evgeni Çiçvarkin 1,1 milyar sterlinlik servetiyle Rusya'nın en zengin 35 yaş altı insanı oldu. Ülkenin en büyük cep telefonu perakendecisi olan Yevroset'i kurduktan sonra servetini kazandı.

Çiçvarkin'in, Almanya'da tedavi gördüğü sırada Navalnıy'ın tıbbi faturalarını üstlendiği bildirildi.Şimdi Londra'nın merkezinde Hedonism Wines ve en pahalı şarabın şişe başına 26 bin sterline mal olduğu lüks Mayfair özel yemek odaları Hide'yi işletiyor. Çiçvarkin yorum taleplerine yanıt vermedi.

BORİS KARPİÇKOV

62 yaşındaki Boris Karpiçkov, FSB'de ve onun selefi KGB'den eski bir binbaşı. 1998'de beraberinde iki çanta dolusu sır getirerek İngiltere'ye sığındı. Karpiçkov, Yeni Zelanda'yı ziyaret ederken iki zehirlenme girişiminden kurtuldu.

Karpiçkov şöyle konuştu: “İsimlerimizi orada duyurmak istiyoruz. Bu, polisi bize daha fazla koruma sağlamaya sevk edebilir. Ayrıca içimizden birinin öldürülmesi, Putin'in sorumluluğunu reddetmesini daha da zorlaştıracak. Hayatta kalmanın tek yolu halka açık olmaktır. "

BİLL BROWDER

56 yaşındaki Bill Browder, uzun süredir Putin muhalifi ve ölüm tehditlerine yabancı değil. Steele gibi, iddiaya göre 2018'de Sergey Skripal ile idam cezasına çarptırıldı. Finansçı Browder, bir zamanlar Rusya'daki en büyük yabancı portföy yatırımcısı olan Hermitage Fonu ile çalışıyor. 2005 yılında sınır dışı edilerek, Rus ulusal güvenliğine tehdit ilan edildi.

Browder şunları söyledi: “Bunun çok ciddiye alınması gerekiyor. Putin, Navalnıy'yı novichok ile öldürmeye çalıştı ve Putin'in hedef listesindeki herkes, ben de dahil olmak üzere, önlem almalı. Putin, herhangi bir ahlaki veya coğrafi sınırla sınırlandırılmış değil."

CHRİSTOPHER STEELE

56 yaşındaki Christopher Steele, şu anda özel istihbarat şirketi Orbis İş Zekası'nı (OBI) yöneten eski bir MI6 görevlisi. Orbis patronu Arthur Snell şunları söyledi: "OBI, personelinin güvenliğini ciddiye alıyor. Siyasi aktivist olmasak da, acımasız zulüm karşısında gösterdiği cesaret için Aleksey Navalnıy'ı takdir ediyoruz."

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.