Rusya Karabağ ve 7 bölgeyi Azerbaycan'a verebilir

Rusya Karabağ ve 7 bölgeyi Azerbaycan'a verebilir

Rusya Karabağ ve 7 bölgeyi Azerbaycan'a verebilir.

 

Azerbaycan’ın en önemli meselesi olan işgal altında ki toprakları ile ilgili  yeni bir iddia tartışmalara yol açtı.


Minsk Grubu'nun Amerikalı Eşbaşkanı James Uorlikin Washington'daki Kornegi Merkezi'nde Karabağ için sunduğu teklifler 20 yıllık görüşmelerin bir çeşit son akortu oldu.

 

"Askeri denge uzun zamandan beri  ve özellikle Moskova'nın çabaları sayesinde Azerbaycan'ın lehine bozulmuştur. Bu süreç genişlemeye devam edecektir. "

 

"Ermenistan'ın tüm enerji sistemi Rusya'nın kontrolüne vermiştir., Azerbaycan sadece kendini enerjik güvenliğini sağlayıp, üstelik, bir takım ülkelerin enerjisi de  Azerbacan’a bağlıdır.

 

Uorlikin Bu ve buna benzer bir çok konularda Azerbaycan’ın Ermenista’a olan üstünlüğü dile getirerek artık bu meselenin çözülmesi gerektiğini ifade etmiştir.

 

Ermeni araştırmacı Şahrazyan MİNSK Gerubu’nun bu önerilerine Rusya’nın sıcak baktığını ancak Azerbaycan’ın bazı şartları yerine getirmesi gerektiğinin Rusya tarafından şart koşulduğunu belirtti.

 

Uzun yıllar görüşmeler sürecinin içinde olmuş nüfuzlu Ermeni yazar  Şahnazaryana göre öre, bundan dolayı Azerbaycan'ın Kremlin üç şartını yerine getirmesi yeterlidir;

 

Uzmana göre, Moskova Azerbaycan'a  kendi önerilerini iletti:

 

"Bunlar: Batı ile olan yoğun siyasi ve enerji  işbirliğinden imtina etmek,

 

Rusya'nın siyasi ve ekonomik kontrol alanına dönmek ve Azerbaycan'da Rusya'nın askeri varlığına razı olmak

 

Bunların karşılığında Moskova Dağlık Karabağ ve onun etrafındaki arazileri geri vermeye hazırdır. Kremlin bu planları Putin'in Neo-İmparatorluk politikasının bir gereği olarak değerlendiriyor. Bu planlar Karabağ meselesi için en barışçıl yol olarak gösterilmektedir. Aksi halde çıkacak çatışmaların bölgede kaos  yaşanmasına yol açacak, bu da tüm çatışma taraflarının çıkarları için ciddi tehlike arz etmektedir ".

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.