Rusya tamamen çekildi! Ukrayna Herson'u geri aldı

Rusya tamamen çekildi! Ukrayna Herson'u geri aldı

Rusya'nın tamamen çekildiği Herson’a Ukrayna askeri güçleri girdi. Ukrayna ordusunun Herson'a girişini gösteren ve kamu binalarına çekilen Ukrayna bayrağının görüntüleri sosyal medyada yayımlandı.

Rusya’nın daha önce geri çekileceğini açıkladığı ve bugün erken saatlerde geri çekilme işlemlerini tamamladığı Herson’a Ukrayna askeri güçleri girdi.

Ukrayna güçlerinin girdiği şehirde halk Ukrayna askerlerini sokaklarda karşıladı. Şehirdeki Rus sembolleri kaldırılırken yerine Ukrayna ve AB bayrakları asıldığı görüldü.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “11.11.22” tarihini yazdı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın çekilme kararı aldığı Herson’un kendi kontrollerine geçtiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ”Birliklerimiz şehre girmeye başladı.” ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın açıklamasının ardından şehre giriş yapan Ukrayna askerlerini halk, Ukrayna bayrakları ile karşıladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yaptığı bir açıklamada Herson’da zaferin Ukraynalılara ait olduğunu dile getirerek “Bildiğimiz şey, Rusya’nın önce kuzeyden Kiev çevresinden geri itildiği. Sonra doğuda Harkov civarında ve sonra aslında yavaş yavaş Ukraynalıların Rus kuvvetlerini güneyde de Herson çevresinde nasıl geri püskürtebildiğini görüyoruz” dedi.

 

UKRAYNA: HERSON KONTROLÜMÜZE GEÇTİ


Ukrayna Savunma Bakanlığı az önce Rus birliklerinin çekildiği Herson bölgesinin kendi kontrollerine geçtiğini açıkladı.

 

BİRLİKLERİMİZ ŞEHRE GİRMEYE BAŞLADI


Bakanlıktan yapılan son dakika açıklamasında “Rus askerlerin çekildiği Herson bölgesi Ukrayna kontrolüne geçti. Birliklerimiz şehre girmeye başladı.” ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın açıklamasının ardından başkent Kiev’deki Ukraynalı askeri birlikler Herson’a ulaştığı aktarıldı. Askerleri büyük bir coşkuyla karşılayan Ukraynalılar, Herson’daki Özgürlük Meydanı’nda bulunan Sivil Yönetim Binası önünde bir araya gelerek Ukrayna bayrağı açtı. Ukraynalı yetkililer konuya ilişkin yaptığı açıklamada şehrin neredeyse tamamının kontrol altına alındığını ancak Ukrayna halkını Rus birlikler şehirden tamamen ayrılana kadar evlerinde kalmaları konusunda uyardığı belirtildi.

 

STOLTENBERG: “BİLDİĞİMİZ ŞEY, RUSYA’NIN GERİ İTİLDİĞİ”


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İngiltere’nin başkenti Londra’da Başbakan Rishi Sunak ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Başbakanlık konutu önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ukrayna’yı desteğin devam etmesi gerektiğini aktaran Stoltenberg, “Putin Ukrayna’da kazanırsa, bu Ukraynalılar için bir felaket olur ama aynı zamanda bizi daha savunmasız hale getirir. Çünkü o zaman Başkan Putin’e ve diğer otoriter liderlere gidecek mesaj, acımasız askeri güç kullanarak hedeflerine ulaşabilecekleri olacaktır” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal ederken birkaç büyük hata yaptığını aktaran Stoltenberg, Putin’in Ukraynalıların cesaretlerini, savaşma, kendi ülkelerini koruma kararlılıklarını küçümsediğini ve NATO müttefiklerini hafife aldığını açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’dan ilhak ettiği Herson kentinden çekilme kararını değerlendiren Stoltenberg, “Duyuruyu gördük ama tabii ki bekleyip sahada neler olacağını göreceğiz. Bildiğimiz şey, Rusya’nın önce kuzeyden Kiev çevresinden geri itildiği. Sonra doğuda Harkov civarında ve sonra aslında yavaş yavaş Ukraynalıların Rus kuvvetlerini güneyde de Herson çevresinde nasıl geri püskürtebildiğini görüyoruz” diye konuştu.

Ukraynalıların daha fazla Ukrayna bölgesini özgürleştirebildiğini görmenin cesaret verici olduğunu aktaran Stoltenberg, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin kazandığı zaferler, cesur Ukraynalı askerlere aittir. Ancak elbette Birleşik Krallık’tan, NATO müttefiklerinden ve ortaklarından aldıkları destek de çok önemli” dedi.

 

RUSYA ‘HALA BİZİM TOPRAĞIMIZ’ DEMİŞTİ


Rusya Savunma Bakanlığı, günlük brifinginde tüm Rus güçleri ve malzemelerinin, Dinyeper’in doğu yakasına taşındığını ve çekilmenin Türkiye saatiyle 05:00’te tamamlandığını bildirmişti. Kremlin ise Rus birliklerinin çekilmesine rağmen güney Ukrayna’daki Herson şehrinin hala Rusya’nın bir parçası olduğunu duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus ordusunun Herson’dan çekilmesinin ardından Herson’un referandumla ilhak edildiğini ve Rusya anayasasında resmiyet kazandığını vurgulayarak “Herson, Rusya Federasyonu’nun parçası. Bu statü yasalar ile belirlenmiş ve sabitlenmiş durumda. Bunda bir değişiklik yok ve olması mümkün değil” açıklamasını yaptı.

Geri çekilmeden önce Rusya, kentteki binlerce sivili teknelerle tahliye etmiş, Ukrayna da zorla sınır dışı diye tanımladığı tahliyeleri kınamıştı.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.