Rusya'dan flaş çıkış: Azerbaycan Erivan'ı almak zorunda kalacak

Rusya'dan flaş çıkış: Azerbaycan Erivan'ı almak zorunda kalacak

Rus askeri uzman Alexei Khlopotov, önümüzdeki 10 yıl için Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını yeniden işgal edeceği söylentilerinin saçmalık olduğunu söyledi.

Afganistan'daki son olaylar, özellikle de sadece hafif silahlarla donanmış Taliban'ın profesyonel ordu tarafından yenilgiye uğratılması Ermeni kamuoyunda aktif olarak tartışılmaktadır. Örneğin, Ermeni halk figürü ve analist Hrachya Arzumanyan, Ermenistan'ın savaştaki yenilgisinin "modern silahların ve askeri teçhizatın belirleyici rolü" nedeniyle olmadığı sonucuna varıyor. Sorunun "savaşmak ve kazanmak istemeyen Ermenistan'ın yüksek askeri-politik liderliğinde" olduğu görülüyor. Ona göre, "savaş alanındaki Ermeni askerinin iradesi ve fikri vardı." Ancak Arzumanyan, 10.000 firari Ermeni ordusunda nasıl ortaya çıktığını açıklamaz. Bu arada, kendisi Ermenistan'ın teslim olmasından yaklaşık 10 gün önce Hankendi'nden Erivan'a kaçtı.

Rus askeri uzman Alexei Khlopotov, komşu ülkede intikam almanın yükselişi ve bunun gerçeklikle bağlantısı hakkında yorum yaptı.

Önümüzdeki 10 yıl için Ermenistan'da modern bir ordunun kurulması ve Azerbaycan topraklarının yeniden işgal edilmesi ile ilgili açıklamaların saçmalık olduğunu söyledi.

"Ermenistan'ın ekonomisini yeniden inşa etmesi gerekiyor. Devletin gücü ekonomiye dayanmalıdır. Ermenistan'da, basitçe mevcut değil. Bu ülkenin kaynakları az. Bu nedenle, uluslararası işbirliği, ticaret ve transit konusunda anlaşmaya varmak daha iyi olacaktır. Ancak Erivan barış anlaşmaları imzalamadı ve ülkenin ekonomik kalkınmasına yardımcı olacak yeni altyapı oluşturmaya hazır değil.

 

AZERBAYCAN EKONOMİSİ ERMENİSTAN'DAN DAHA GÜÇLÜ

 

Ermenilerin devletlerini ve ekonomilerini nasıl inşa edecekleri büyük bir soruyu gündeme getiriyor. Evet, Rusya krediyle ücretsiz bir şey verecek. Ve daha sonra? Azerbaycan ekonomisi Ermenistan'dan birkaç kat daha güçlü.

Kanaatimce, önümüzdeki yıllarda Rus barış gücünün görev süresi devam ederken, Ermeni tarafı ordusunun potansiyelini ve muharebe etkinliğini kabul edilebilir bazı kriterlere döndürmeye çalışacaktır. Ama yine de Azerbaycan ordusunu asla yenemeyecek, Azerbaycan silahlı kuvvetlerine karşı koyamayacak, "dedi.

Khlopotov ayrıca Ermenistan'daki intikamın ülke için felaketle sonuçlanacağını öngördü.

"Yeniden inşa edilmiş bir ordu gibi bir alete sahip olan Ermenistan, kendisini kurban olarak sunmak için askeri provokasyonlara başvurabilir. Bana öyle geliyor ki Ermeni tarafı için trajediyle sonuçlanacak. Azerbaycan, elbette, Karabağ topraklarının tamamı üzerindeki kontrolü yeniden kuracaktır (Rus barış güçlerinin sorumluluk bölgesinin bir kısmından bahsediyoruz - ed.).

 

5 YIL İÇERİSİNDE ERMENİSTAN YIKILACAK

 

Çatışmanın kesin olarak sona ermesi gerekiyorsa, Bakü Erivan'ı almak zorunda kalacak. Ve sonra, zaten muzaffer bir konumdan, Ermenistan'da bir tür sadık hükümet oluşturabilir veya Ermenistan'ı yapay olarak oluşturulmuş bir bölgesel birim olarak kendisi ile Gürcistan arasında bölebilir.

Kısacası, intikamcı açıklamalar, provokasyonlar, Ermenistan'daki uluslararası yapılara baskılar ancak Ermeni devletinin yıkılmasına yol açacaktır. Bu benim tahminim. Bu ne zaman olabilir? En yakın dönem beş yıldır. Doğru, koşullar değişebilir. Çok şey dünyada meydana gelen süreçlere bağlı olacaktır, "diye ekledi.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.